Rommi on erottamaton osa Kuubaa

Kuubassa rommilta ei voi välttyä. On valkoista ja ruskeaa, nuorta ja vanhaa, hyvää ja pahaa. Paikalliset, varsinkin miehet, nauttivat rommista sellaisenaankin, mutta parhaimmillaan rommi on mielestäni cocktailin sieluna.

Päästääkseni asian ytimeen, päätin sukeltaa drinkkien maailmaan tutkivan journalistin tarmolla. Ensimmäiseksi tutkimuksen kohteeksi valikoitui Cuba Libre. Valkoisen rommin, kolan ja sitruunamehun sekoitus oli helppo aloitusjuoma mutta ei järin eksoottinen. Drinkin mieleenpainuvin osa taisi olla sen nimen syntytarina, jonka baarimikko kertoi juomaa sekoittaessaan. USA:n kieltolain aikaan mafiosot toivat asiakkaansa Havannaan ostoksille. Kun lasti piti saada tullin läpi, siihen sekoitettiin kolaa hämäämään viranomaisia. Siitä nimikin, Kuubassa rommia oli vapaasti (libre) saatavilla.

El Floriditan, Ernest Hemingwayn kuuluisan kantapaikan, omistaja ja baarimikko Constantino oli kuuluisa drinkkimestari.  Takavuosina eräs valtionvieras matkusti Kuubaan Yhdysvalloista ja pyysi omistajaa loihtimaan hänelle drinkin – jotakin uutta ja erilaista, oli pyyntö kuulunut. Constantino pakkasi lasiin ananasmehua, soodaa ja valkoista rommia ja ojensi juoman vieraalleen. Vieras tykästyi välittömästi juomaan ja kysyi nimeä maukkaalle yhdistelmälle. Baarimestari mietti tovin ja vastasi: ”Havanna Especial.” Vieras tyytyi vastaukseen ja jatkoi matkaansa drinkin juotuaan. Kun ovi hänen lähtiessään kävi, baarissa istunut paikallinen herrasmies kysyi Constantinolta, mistä tämä oli nimen yhtäkkiä tempaissut? Constantino kertoi keksineensä sen lautasta, joka tuohon aikaan kulki Miamin ja Havannan välillä. Lautan viimeisestä matkasta on tullut kuluneeksi jo 50 vuotta, mutta nimi siis elää edelleen.

Saaren paras Pina Colada ja täydellisen Mojiton salaisuus DSCN3030

Mikäli taitatte matkan Havannasta Varaderoon, ei matkan puolivälissä olevaa Penon del Fraile -kojua sovi ohittaa. Syykin on ilmeinen, sillä paikallisten mukaan juuri tämä koju tarjoaa koko Kuuban parhaat Pina Coladat! Tehosekoittimeen kaadetaan kookosmaidon lisäksi maitojauhetta, ananaspaloja, kanelia ja vähintään kolmevuotiasta rommia. Sekä rommin että kanelin asiakas saa annostella itse. Ja kyllä, voin vahvistaa saamani sisäpiirivinkin paikkansapitäväksi!

Erilaisten rommidrinkkien joukosta ehdoton suosikkini ­- sekä minun että Hemingwayn – on kuitenkin Mojito. Filmitähtien suosiossa olevan ja ennen muinoin mafian kokoontumispaikkanakin toimineen Hotel Nacionalin baaritiskin takana opin valmistamaan täydellisen Mojiton.

Kas näin: lasin pohjalle laitetaan sokeria, sitruunamehua ja tuoretta minttua. Tämän jälkeen otetaan Kuuban kansallispeliväline, pieni baseball-maila, jolla annokset murskataan. Murskauksen jälkeen sekaan kaadetaan valkoista rommia, soodaa ja muutama tippa Angostura-katkeroa. Jos lasissa vielä tämän jälkeen on tilaa, loraus tummaa rommia sallitaan. Näin valmistui täydellinen Mojito – tai no, täydellisyydestä en voi mennä takuuseen, koska en saanut yhtään tippiä…

Valinnanvaraa erilaisissa rommipohjaisissa drinkeissä riittää loputtomiin ja ne ovat olennainen osa Kuuban matkakokemusta. Mikä drinkeistä on sinun suosikkisi, entä lempipaikkasi sen nauttimiselle?

 

– Kati Uhlbäck & Satu Suihko

 

Koe Aurinkomatkojen KuubaAurinkomatkat_logo