Seikkailu saagojen saarella

Olen matkaillut enemmän tai vähemmän – siellä ja täällä – viimeisten vuosien aikana. Kokemuksia on karttunut monentyyppisistä matkoista: valmismatkoista, pitkän viikonlopun kaupunkilomista, aktiivilomista, työmatkoista, useita kuukausia kestäneiltä reppumatkoilta Aasiassa, interreilailusta Etelä-Euroopassa. Olisi väärin arvottaa näitä matkoja keskenään, kaikista vaihtoehdoista kun löytää varmasti ne omat hyvät puolensa. On ihmiskohtaista, onko tärkeintä helppous, turvallisuus, vapaus, hinta vai kenties jokin muu valintaan vaikuttava seikka.

Yhtä hankalaa on arvottaa kohteita keskenään. Tiedättehän ne kysymykset vanhojen tuttujen kesken: ”Mikä on ollut kaikkein paras paikka, jossa olet ollut? Mikä on ollut sinun ykkösmatkasi, mitä suosittelisit?” Olen mennyt tarkoissa laskuissa jo aikaa sitten sekaisin, mutta arvioin vierailleeni jotakuinkin 45-50 eri maassa.Matkailen, koska nautin uusien kokemusten keräämisestä, mahdollisuuksista tutustua erinlaiseen elämänfilosofiaan, uusien paikkojen näkemisestä ja asioiden oppimisesta – siitä oman katseen avartamisesta.

Viime aikoina olen kuitenkin yllättänyt itseni! Olen löytänyt oman vastaukseni siihen, kun minulta kysytään suositusta pitkän viikonlopun kohteeksi. Matkustakaa Islantiin, ette tule pettymään!

Satumainen saarivaltio

DSC_0119

Geysirin purkauksen ihasteleminen auringonlaskun aikaan on jotakin, jota ei pysty sanoin selittämään.

Mitä oikeastaan tiesin Islannista ennen viiden päivän matkaani tuonne vulkaanisen maan pääkaupunkiin ja sen ympäristöön? Geysirit, tulivuoret, laguunit, kuumat lähteet ja vesiputoukset. Karu mutta niin kaunis luonto. Reykjavik. Sekä yhden paikallisen ystäväni, jonka sukunimi tietysti loppui dottir-päätteeseen, kuten lähes kaikkien islantilaisisien tytärten.

Se, mitä en tiennyt, oli islantilaisten moitteeton englanninkielentaito. Sitä, että maailman kymmenestä parhaasta kahvilasta puolet löytyvät Reykjavikista. Sitä, että auringonlasku ja -nousu voi olla mahdollista kokea kuin saduissa. Sitä, että luonnon muovaama arktinen maisema on niin kaunis, että sitä jaksaisi tuijottaa tuntitolkulla yhdeltä näköalatasanteelta. Sitä, että tulisin rakastumaan Islantiin pysyvästi.

Heti ensimmäisenä päivänä kiersimme kuuluisan Golden Circlen opastetun kierroksen. Jo matkan alussa auringon viimein noustua klo 10 maissa havahdun bussissa. Siinä se nyt on! Eyjafjallajökull-tulivuori tönöttää varsin rauhallisen näköisenä vieressäni, yhtä iloinen en ollut keväällä 2010, kun kyseisen tulivuoren aiheuttaman tuhkapilvi pakotti minut jumiutumaan Italiaan muutamaksi päiväksi aiottua pidempään.

DSC_0064

Gullfossin vesiputous on Golden Circlellä jyhlä kunnianosoitus luonnonvoimille.

Saavumme tomaattiviljelmävierailun jälkeen Gullfossin vesiputoukselle. Veden mahtava jylinä kuuluu jo kauas parkkipaikalle saakka noustessamme bussista. Onpa se valtava ja vaikuttava – kuten oli myös aluetta ympäröinyt karunkaunis arktinen ja laakea Langjökullin jäätikkö lumisine vuorenhuippureunuksineen. Tuuli vihmoo kirpeän raikkaana ja ilma on täynnä happea. Tuntuu, kuin antaisin aktiviista hyötyterapiaa elimistölleni tässä samalla. Olo on todella freesi, juuri sitä se nyt on!

Vesiputouksilta matka jatkui Geysireille – noille kuuluisille kuumille lähteille, jotka tasaisin väliajoin purkautuvat maan uumenista komeina vesipatsaina auringonlaskua vasten. Rikinhajuinen myyttisyys täytti mieleni ja kamerani lauloi iloista sarjatulta koko kahden ja puolen tunnin geysir-vierailun ajan. Maittavan lounaan jälkeen kävimme ihastelemassa vielä Thingvellirin kansallispuistomaisemia ennen pimeäntuloa ja luimme paikan historiasta: tämä oli Islannin parlamentin eli alltingin kokoontumispaikka 900-luvulta alkaen, ja se on geologisesti mielenkiintoinen alue maankuoren liikkeiden ja tulivuoritoiminnan takia. Kansallispuisto on nykyisin myös Unescon maailmanperintökohde.

DSC_0156

Arkkitehtuurisesti vaikuttavan Hallgrímskirkjan huipulta voi ihastella taivaanrantaa värikkään Reykjavikin ylitse.

Maan pääkaupunki Reykjavik on helposti lähestyttävä kohde paitsi ihmisten kielitaidon ja ystävällisyyden puolesta niin myös helpon liikkumisensa ansiosta. Mäkiset nousut loistavat poissaolollaan ja joka paikkaan on lyhyt matka. Värikkäistä kortteleista saa napattua upeimmat kuvat Hallgrímskirkjan huipulta, mistä taivaanrantaa voi ihastella koko Reykjavikin ylitse 74,5 metrin korkeudesta.

Reykjavik on täynnä toinen toistaan tunnelmallisempia kahviloita ja ravintoloita. Hintataso vastaa kutakuinkin Suomen vastaavaa, jääden lopulta karvan verran edullisemmaksi. Paikalliset ihmiset naurahtavat jo hyväntuulisesti, kun heiltä tiedustelee Islannin talouskriisistä ja sen seurauksista: ”Arvaatko, mikä on tänne saapuvien turistien yleisin ensimmäinen kysymys? Mutta ei se mitään, tilanne alkaa olla jo paljon parempi ja olemme tottuneet kysymykseen. Vastaus on jokaisella islantilaisella automaattisena kielenpäällä valmiina. Se on ihan sallittava keskustelunavaus”, totesi paikallinen ystäväni hyväntahtoisesti.

Reykjavikin satamasta voi tehdä mielenkiintoisen päiväretken merelle. Todennäköisyys sille, että näet valasparven, on yllättävän hyvä. Olemmehan me kaikki totta kai nähneet luontodokumenteista, kuinka valtavankokoisesta eläimestä on kysymys, mutta kun tuo valas sitten nousi merensyvyyksistä pinnalle, loksahti suuni auki moneksi minuutiksi!

DSC_0254

Lämmin turkoosi vesi kutsuu pulahtamaan Blue Lagoonin rentouttavaan ulkoilma-altaaseen.

Arkihuolet huuhtoutuvat sinisen laguunin turkoosivesissä

Sininen laguuni oli kirjoitettu isoilla kirjaimilla meidän must-do-listallemme ja hyvä niin. Jo bussimatka Blue Lagoonin kuuluisaan ulkoilmakylpylään on mieletön kokemus karujen laavakenttien keskellä. Paikanpäällä lämmin turkoosi vesi kutsuu pulahtamaan raikkaaseen ulkoilma-altaaseen. Missään ei ole niin rentoa kuin täällä. Voit tuntea geotermisen veden syvältä maan uumenista kumpuavan voiman, joka ravitsee ihoa ja mieltä.

Islannin kiertomatka on lumoava kokonaisuus, kuin luonnon kirjoittama satukirja yhdessä paketissa. Retket Islannin lumoavaan luontoon ja sen lukuisat luonnonihmeet jättävät muistiin jäljen, joka ei koskaan pyyhkiydy.

 

– Olli Lehtonen

Aurinkomatkat_logo

Tutustu Aurinkomatkojen Islannin-kiertomatkaan.