Thaimaan tilanne on rauhallinen turistien kannalta

Marraskuusta saakka on mediassa uutisoitu Bangkokin mielenosoituksista. Kuvat väenkokouksista ovat olleet hyvin dramaattisia ja lukija saa helposti käsityksen, että koko maa on sekasortoisessa tilassa. Tiedotusvälineiden välittämän mielikuvan valossa on ymmärrettävää, että matkan Thaimaahan varanneelle tai sitä suunnittelevalle nousee mieleen ajatus, että onko matkustaminen Thaimaahan turvallista?

Olemme saaneet kuluneen talven aikana jonkin verran kyselyitä liittyen matkailijoiden turvallisuuteen Thaimaassa. Yleisesti ottaen voi todeta että matkustaminen Thaimaahan on yhtä turvallista kuin normaalioloissakin, kunhan pysyy poissa Bangkokin väenkokoontumisalueilta. Näitä alueita on alle 0,5% koko Bangkokin pinta-alasta. Suosituissa rantalomakohteissa, kuten Phuket, Krabi, Hua Hin ja Pattaya, elämä sujuu normaalisti, eikä sanomalehtiä ja television uutislähetyksiä lukuun ottamatta poliittista tilannetta huomaa lainkaan.

Poliittinen tilanne ja sen vaikutus lomaan

Marraskuussa oppositiossa oleva demokraattinen puolue vaati korruptoituneeksi syyttämänsä hallituksen eroa kutsuen kannattajansa Bangkokiin valtion hallintorakennusten luokse osoittamaan tahtoansa. Pääministeri hajotti parlamentin ja ilmoitti, että ennenaikaiset vaalit pidetään 2.2.2014. Pääministerin johtama hallitus jäi johtamaan maata väliaikaisena hallituksena vaaleihin saakka. Protestijohtaja Suthep Thaugsuban vaati kuitenkin pääministerin välitöntä eroa, ja hallituksen vastaiset mielenilmaisut Bangkokin hallintoalueilla jatkuivat. Demokraattinen puolue ilmoitti boikotoivansa vaaleja ja vaativat vaalien sijaan maahan perustettavaksi kahdeksi vuodeksi ”Kansan Neuvoston”, joka uudistaisi Thaimaan poliittisen johdon ja kitkisi korruption maasta.

Painostaakseen pääministeriä protestijohtaja Suthep Thaugsuban aloitti ”Bangkok Shutdown” nimisen operaation 13. tammikuuta. Tällöin mielenilmaisijat pystyttivät barrikadeja liikenteen kannalta keskeisiin liittymiin Bangkokissa. Välttääkseen yhteenottoja ja väkivaltaisuuksia, ei poliisi ole estänyt mielenilmaisijoiden toimia. Turistibussit ja hälytysajoneuvot on päästetty tiesuluista läpi. Protestoijat ilmoittivat, etteivät mitkään mielenilmaisut kohdistu matkailijoihin. Kulku lentokentille ja rautatieasemille on pidetty vapaana. Lomalaisten lentokenttäkuljetuksissa rantakohteista ei ole ollut lainkaan viivästyksiä Bangkokin mielenilmaisujen vuoksi. Myöskään sairaaloiden ja julkisen liikenteen toimintaa ei ole häiritty. Kaikki Bangkokin keskeiset turistinähtävyydet ovat olleet avoinna koko ajan. Kaupungin joukkoliikenteen vuoroja on lisätty ja yksityisautojen käyttö on Bangkokissa vähentynyt huomattavasti, mikä on puhdistanut ilmaa ja vähentänyt liikenneruuhkia.

Vaalit 2.2.2014

Mediassa ennustettiin vaaleista 2.2. tulevan levottomat ja väkivaltaiset, ja taatakseen vaalien toteutumisen, hallitus julisti poikkeustilalain Bangkokiin sekä osiin Bangkokin naapuriprovinsseista. Poikkeustilalain puitteissa ei kuitenkaan ole rajoitettu ihmisten oikeuksia tai kokoontumisia.

Vaalit sujuivat rauhallisesti. Demokraattinen puolue julisti vaalipäiväksi Kansallisen picknik-päivän kannustaen ihmisiä menemään puistoihin huvittelemaan äänestämisen sijaan. Puistot täyttyivät perheistä, taiteilijoista ja esiintyjistä sekä nauravista ihmisistä, jotka kantoivat Thaimaan lippuja. Näky pelättynä vaalipäivänä muistutti enemmän vappupäivän aamua Ullanlinnan mäellä kuin mielenosoitusta.

Osassa Bangkokin ja aivan Etelä-Thaimaan provinssien äänestyspisteissä äänestystä ei päästy toteuttamaan, koska joissain paikoissa ei ollut saatu tarpeeksi vaalitoimitsijoita, tai vaalilaput tai muut tarvikkeet olivat kadonneet. Äänestyksen tulos julkistetaan vasta 23.2. jälkeen, jolloin niille, jotka eivät vielä päässeet äänestämään, järjestetään uusi mahdollisuus äänestämiseen.

Thaimaa vaalien jälkeen

Mielenilmaisijoiden määrä on jatkuvasti vähentynyt ja bangkokilaiset alkavat kyllästyä kaupungissa liikkumista hankaloittaviin tiesulkuihin. Vaalien jälkeisenä maanantaina keskeisessä liikenneympyrässä Victory Monumentilla sijainnut este purettiin mielenilmaisijoiden toimesta pois ja liikenne on alueella normalisoitunut. Hallituksen vastustajat jatkavat painostusta edelleen: maanantaina Demokraattinen puolue aloitti oikeustoimet pääministeriä ja vaalit järjestänyttä väliaikaishallitusta kohtaan, koska heidän mukaan vaaleja ei saatu toteutettua ja valtion vaaleihin kuluttamat varat olisi näin ollen käytetty turhaan. Poliittinen prosessi jatkuu edelleen ja seuraamme tapahtumia tarkasti päivittäin Bangkokissa sekä kaikissa rantakohteissa.

Tervetuloa lomalle

Krabi15.jpg_23576

Krabin seudun nähtävyyksiin kuuluvat kuvankauniit saaret. Kaunein Krabin paratiisirannoista on lyhyen venematkan päässä oleva Phra Nang, jonka valkea hiekka, turkoosi meri ja jylhät kalliot ovat todellinen spektaakkeli.

Matkailijan arkeen ja turvallisuuteen ei tällä hetkellä kohdistu normaalista poikkeavia uhkia tai vaaroja, joten voit tehdä lomamatkan hymyn maahan turvallisin mielin. Jos Bangkokissa käydessään näet väenkokouksen, niin vaihda vaihtaa suuntaa ja jatka matkaa. Thaimaan talvi on jo kääntynyt kevääksi ja päivälämpötilat kipuavat päivittäin yli 30 asteeseen. Kauniit valkohiekkaiset rannat, herkulliset illalliset ja rentouttavat hieronnat odottavat sinua.

Hyödyllisiä linkkejä:

Voit seurata tilannetta lukemalla uutisia ja tiedotteita seuraavilta nettisivuilta:

Aurinkomatkojen Hua Hinin oppaat Twitterissä: @AurinkoHuaHin

Suomen Suurlähetystö, Bangkok: www.finland.or.th

Suomen Bangkokin Suurlähetystön sivut Facebookissa: https://www.facebook.com/#!/FinnishEmbassyBangkok

Paikallista mediaa voi seurata mm. seuraavilta nettisivuilta:

www.bangkokpost.com ja www.nationmultimedia.com

Aurinkomatkat_logo

Kimmo Selenius, Hua Hin

Koe Aurinkomatkojen Thaimaa:

Thaimaan lomalennot alk. 540€

Thaimaan rantaloma alk. 895€