10 asiaa, jota et osannut odottaa Dubaista

Dubai ja Arabiemiirikunnat on monelle suomalaiselle mystinen ja vetovoimainen lomakohde, eikä syyttä! Kulkiessa Downtownissa ja Marinassa maailman korkeimpien pilvenpiirtäjien lomassa, ei voi millään välttyä hieromasta silmiään tai nipistämästä itseään kysyen, onko tämä kaikki totta vai pelkkää mielikuvitusta.

Dubaissa paikalliset emiraatit elävät ylellisyyden keskellä kiitäen halki kulkevalla Sheikh Zayed Road -tiellä loisteliailla urheiluautoillaan ja näyttävillä katumaastureillaan. Dubai Mall -ostoskeskuksen luksusmerkkien ympäröimällä Fashion Catwalkilla emiraattinaisten abaya-kaavun kädenpuolta korostaa ranskalaisen muotitalon klassikkolaukku. Abayan alta salaperäisesti pilkottavat koreat italialaiset piikkikorot.

Länsimaalaisuus kiehtoo arabeja Dubaissa samalla tavalla kuin meitä suomalaisia arabikulttuuriin sidotut perinteet. Dubaissa saattaa yksi jos toinen asia nimittäin yllättää kokeneenkin matkaajan. Tässä listaus metropolin kymmenestä avartavasta erityispiirteestä – tätä et osannut odottaa!

149081090_United_Arab_Emirates_Dubai_rf_64084

Burj Al Arab loistaa kauniisti valaistuna Dubain pimenevässä illassa.

1. Nykyisin Dubaissa vallitsee vilkas suurkaupungin liikenne – 2 miljoonan asukkaan kaupungissa on yli miljoona rekisteröityä autoa! Onkin vaikea uskoa, että vielä vuonna 1968 koko kaupungissa oli ainoastaan 13 autoa.

2. Kesän kuukausina lämpötilat voivat nousta jopa 45-50 celcius-asteeseen. Korkeiden lämpötilojen vuoksiDubain useat linja-autopysäkit ovat ilmastoituja.

3. Suurin osa Dubain asukkaista eli noin 85 prosenttia väestöstä on ulkomaalaisia. Emiraatteja on ainoastaan noin 17 prosenttia. Eniten maahanmuuttajia on Intiasta, Pakistanista, Filippiineiltä ja länsimaista. Keväällä Dubaissa järjestetään vuotuinen Dubai Food Festival, jossa juhlitaan kaupungin lukuisten eri maiden keittiöt kattavaa ravintolatarjontaa.

4. Dubain poliiseilla on käytössään prameita virka-autoja. Rivistä löytyvät muun muassa sellaiset merkit kuin Lamborghini, Ferrari ja Bentley.

5. Maailman korkeimmassa rakennussa Burj Khalifassa (828m) hissi kuljettaa maatasolta 124 kerrosta ylöspäin näköalatasanteelle ainoastaan 58 sekunnissa. Tornin huippu on rakennettu kasvunvaraa silmällä pitäen – metrimäärä saattaa siis kasvaa entisestään tulevina vuosina.

6. Dubaissa kultaa voi ostaa kultasoukin ja ostoskeskuksien lisäksi myös automaateista.

7. Dubain metro on maailman pisin automatisoitu metro. Jokaisessa metrojunassa on erikseen naisten ja kultaluokan eli ykkösluokan vaunu. Metrot pysyvät siisteinä, sillä vaunuissa on kiellettyä niin syöminen, juominen kuin purukumin pureskelukin.

8. Naiset voivat valita kulkupelikseen vaaleanpunaisen naistaksin, jossa on aina vaalenpunaiseen hijab-huiviin pukeutunut naiskuljettaja. Yleensä naistaksit ottavat asiakkaakseen vain naisia ja perheitä.

9. Polttoaine on lähes yhtä edullista kuin vesi. Bensiinin hinta on Dubaissa maailman edullisimpien joukossa: litra menovettä kustantaa vain noin 1,83 UAED eli noin 36 senttiä.

10. Vuonna 2020 Dubaissa järjestetään World Expo -maailmannäyttely. Juhlavuodeksi on luvassa mahtipontisia rakennushankkeita, kuten suositun Marinan alueen vierelle rakentuva Bluewaters Islands -saari. Saarelle valmistaa myös Dubai Eye, maailman suurin maailmanpyörä.

Anniina Antila
Aurinkomatkat_logo

Dubai on vertaansa vailla! Aurinkomatkojen Dubai, 7 vrk matka nyt alk. 660 €

Lento+hotelli-matkat, 5 vrk, alkaen 530 €