Viikonlopun kaupunkiloma Prahassa

Praha on mainio ja monille suomalaisille varsin tuttu viikonloppukohde keskellä Eurooppaa hyvien yhteyksien päässä.

Helsingistä Prahaan on joka päivä tarjolla suoria lentoja, ajankohdasta riippuen lento voi löytyä hyvinkin edulliseen, reilusti alle 200 euron hintaan. Pääsiäinen ja syyslomien ajankohta on luonnollisesti hieman hintavamapaa – onneksi Tšekki on hintatasoltaan kohtuullisen edullinen.

Praha on täynnä historiaa. Kaupunkia voisi kuvailla eläväksi museoksi. Aloitetaan viikonloppumatka kuitenkin Helsinki-Vantaan Aspire Loungesta, mistä matkamme käynnistyi. Osa lomamatkan ihanuudesta on juuri se jännitys matkalle lähdöstä: lentokentällä odottelet passi kourassa malttamattomana koneeseen nousua, ja tokihan Tax Free -ostoksillakin pitää pistäytyä kentällä ennen lähtöä. On muitakin tapoja: saavu kentälle hyvissä ajoin, suuntaa lentokentällä loungeen ja nauti maittava lounas hitaasti nautiskellen ilman kiirettä matkaseurueesi kanssa kuohuvaa kilistellen. Miltä kuulostaa? Helsinki-Vantaan Aspire Lounge on kaikille avoin, herkuista pääset nauttimaan 35 euron hintaan.

Prahan tarjonta viikonlopun viettoon

IMG_20130608_161104Tasaisen parin tunnin lentomatkan jälkeen koneemme saapuu Prahaan ja vaihdamme lentokoneen bussikuljetukseen. Ylitämme kaupunkia halkovan tunnetun Vltava-joen, jonka vesi oli huomattavan korkealla. Autonvalojen heijastus bussimme ikkunassa virittivät meidät nopeasti kaupunkitunnelmaan. Tästä tulisi loistava viikonloppu!

Tunnetun kirjaili Franz Kafkan jalanjäljissä voi Prhassa majoittua moneen eri kafkamaiseen hotellin. Esimerkiksi hotelli Century Old Townin paikalla toimi taannoin virasto, jossa Kafka takavuosina työskenteli. Eikä Kafka ole ainoa tsekkiläinen kulttihahmo, josta ammennetaan vielä tähänkin päivään. Oma suosikkini oli lasten saduista tuttu Myyrä, muiden matkalaisten Kunnon sotamies Švejk. Vanhasta kaupungista ei ole vaikea löytää iloisten ihmisten täyttämää ravintola Švejkiä.

Olutta ja makkaraa

Erilaiset makkarat, perunamöykyt sekä lihaisa stroganoff ovat niitä ruokia, joita Prahassa saa paikasta kuin paikasta. Ja tietysti olutta – siitähän Tšekki on useimmille tuttu ilman vierailuttakin. Perinteisen tuhdin tsekkiläisen ruoan jälkeen mieli halasi jo hieman kevyempää purtavaa.

IMG_20130609_170833

Prahan TV-tornista löytyy ihana kahvila ja vielä ihanampi ravintola!

Herkullinen salaattiannos pienellä prahalaisen ravintola Argumentin sisäpihalla keskustan ulkopuolella oli todella maittava. Tätä ravintolaa voin muutenkin lämpimästi suositella! Löysin tieni ravintolaan aivan sattumalta ajaessani metrolla vahingossa väärään suuntaan. Pieni eksyminen on yleensä kaupunkilomalla vain positiivinen asia, jos minnekään ei ole kiire. Vahingossa saattaa löytää sellaisia paikkoja, joita opaskirjat eivät kerro. Ainahan matkalla pitää kerran eksyä, eikä vain?

Vanhakaupunki raatihuoneineen on aivan ihana ja historiaa henkivä. Ihastuin kovasti myös Prahan TV-torniin ja sitä ympäröivään kaupunginosaan. Vinohradyn alue voisi olla myös mainio majoittumiskohde, sillä se sijaitsee hieman sivummalla kuuluisimmista nähtävyyksistä ja vanhan kaupungin ihmishälinästä. Alue sijaitsee 10 minuutin kulkuyhteyden päässä keskustasta ja pitää sisällään useita mainioita kahviloita ja ravintoloita. Kannattaa käydä kurkistamassa, jos aikaa jää.

Itse TV-tornissa on ihana kahvila ja vielä ihanampi ravintola. Illalliselle pöytä kannattaa varata etukäteen hyvissä ajoin, sillä paikka on suosittu. Ja mikäli haluat ikimuistoisen matkan etkä muita asukkaita samaan hotelliin, varaa huoneesi TV-tornista. Tornissa on vain yksi huone!

179089555_czech_prague_Astronomical_clock_rf_63509

Prahan Vanhankaupungin raatihuoneen seinän astronominen kello on yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Silmät ja korvat kannattaa pitää aina auki ja kysyä paikallisilta rohkeasti menovinkkejä. Englanniksi apua ja palvelua saa niin paikallisilta ihmisiltä kuin kaikista hotelleista ja ravintoloistakin. Sain itsekin hyvän vinkin kaupungin teatterissa käydessäni. Vinkin perusteella suuntasimme seuraavana päivänä teatterin lavastamoon, jossa pidettiin avoimien ovien päivä. Ihan huippua oli päästä tutustumaan lavastamon pajan kulisseihin.

Kulttuurin harrastajille Praha tarjoaa erilaisia konsertteja, ooppera- ja teatteriesityksiä runsain mitoin ympäri vuoden. Joulun tienoilla mukulakivialueet valtaa Prahan tunnetut ja tunnelmalliset joulumarkkinat. Kaupungin lähiseuduilta löytyy mielenkiintoisia päiväretkikohteita kuten Karlovy Varyn kylpyläkaupunkiSedlecin luukirkko ja paljon muuta. Kysy lisää meiltä, tarjoamme mielellämme vinkkejä juuri sinun makuusi!

Liina Petäjä

Kaupunkiloma Prahassa – lento+hotelli 2 vrk, alk. 203 €, lennot alk. 138 €

3