Kirsikankukkien loistoa keväisessä Tukholmassa

Keväinen Tukholma on varmasti yksi maailman kauneimmista pääkaupungeista. Kun pitkän viikonlopun mahdollisuus kaupunkilomalle pääsiäisenä aukesi, oli aika tarttua härkää sarvista, varata lento+hotelli -matka ja lähteä verryttämään valitettavaan talviuneen päässyttä ruotsinkielentaitoa.

Kun säät osuvat kohdilleen, eikä mihinkään ole kiire, näyttäytyy Tukholma entistäkin kauniimpana. Monellehan meistä kaupunki on tuttu niin päivä Tukholmassa -risteilymatkoista, työmatkoista kuin lyhyistä pyrähdyksistäkin, mutta syvempi tutustuminen jää usein vähäiseksi. Lukeuduin itse samaan kastiin, ja ehkä juuri siksi Tukholma avautui minulle aivan uudessa valossa. Aikaa oli muuhunkin, kuin Åhlensiin, Sergelin toriin, Gamla Staniin ja NK:n tavarataloon.

Tottahan se on, että Tukholman hintataso on tänä päivänä korkea, mutta pienillä ratkaisuilla kukkaronnyörit pysyvät aisoissa. Ensimmäinen paikka pikkusäästöön tulee vastaan jo Arlandan lentokentällä. Matkan kaupunkiin voi taittaa joko: 1) Taksilla, 2) Arlanda Express -junalla 3) Lentokenttäbussilla tai 4) paikallisjunalla.

Taksi on luonnollisesti vaihtoehdoista hintavin, noin 75 euron hintainen lentokentältä keskustaan. Arlanda Express -junan hinta on sekin hintavan – joskin nopea (vain 20 minuuttia keskustaan) – tuntuinen, reilut 29 euroa henkilöltä. Koska kiire loisti poissaolollaan eikä kantamuksiakaan juuri ollut, valitsimme tällä kertaa lentokenttäbussin, FAC Flygbussarna Airportin. Lippuautomaatteja löytyy lentokentän tuloaulasta ja hintaa kertyi vain noin 13 € /suunta per henkilö. Matka taittui kätevästi 45 minuutissa, mukavuutta lisäsi bussissa toimiva langaton verkkoyhteys. Paikallisjuna olisi hinnaltaan ollut samaa luokkaa, mutta vaatinut yhden junanvaihdon puolessa matkassa.

Kauniit kirsikankukkapuut täydessä loistossa

Majoituimme hyvätasoiseen Radisson Blu Royal Viking -hotelliin aivan Centralstationin kupeeseen – varsin toimiva sijainti Vasagatanin varrella aivan keskustassa! Matkakassaamme hyväilimme hotellin monipuolisella ja tasokkaalla aamupalalla, joka toimi oivana brunssina ja päivän aloittajana. 13 eurolla sai rahoilleen ja ruokahalulleen todenteolla vastinetta!

7125929927_50173c14e5_z

Kungsträdgården Parkissa pääsee ihailemaan keväistä kirsikankukkapuiden loistoa.

Aivan erityinen lukunsa kauniissa Tukhoman keväässä olivat kauniit kirsikankukkapuut, jotka kukkivat täydessä loistossaan Kungsträdgården Parkissa NK-tavaratalon kupeessa. Keväinen tunnelma valtasi sieluni, kamera lauloi tuhatta ja sataa – noita kaunokaisia olisi jaksanut tuijottaa vaikka koko loppupäivän. Jos olisin väittänyt Facebookiin postaamassa kuvassa olevani Japanissa, voin luvata: täydestä olisi mennyt!

Tukholman arkkitehtuuri on oma lukunsa sekin, mielettömän kaunis! Kirsikankukkapuiden jälkeen lähdimme ihastelemaan upeita kivitaloja Östermalmin kaduille keskustan itäpuolelle. Päiväkahvi yltiötunnelmallisessa Konditori & Kafferium Sturekattenissa on tämän kävelyreitin pakollinen pysähdyspaikka, jonka jälkeen matkaa voi virkeänä jatkaa Östermalmin rantabulevardia pitkin Djurgårdeniin ja siellä vaikkapa Gröna Lundin huvipuistoon sekä suureen ulkoilmamuseoon, Skansseniin.

sto_ratikka_44257

Vanhanmallinen, arvokas raitiovaunu 7 kuljettaa Östermalmilta kätevästi Djurgårdeniin ja Skanseniin.

Aurinkoinen päivä suorastaan kutsuu piknikille Djurgårdeniin. Pakkaa siis eväät ja viltti laukkuun ja suuntaa nauttimaan vehreästä Djurgårdenista. Lapset viihtyvät takuuvarmasti Junibackenissa ja Skanssenin eläintarhassa. Skanssenin lisäksi museotarjontaa saarella täydentävät kuuluisa Vasamuseet, Nordiska museet ja tietenkin Gröna Lundin porteilla sijaitseva ABBA-museo.

Södermalm – Tukholman on SoHo

Seuraavana päivänä lähdimme tallustelemaan hotelliltamme kohti Södermalmia, tuota Tukhoman omaa SoHoa, Gamla Stanin kapeiden katujen läpi. Vanhakaupunki on aiemmilta visiiteiltä ja tuttu ja hyväksi todettu, joten tällä kertaa ohitimme Postimuseota lukuun ottamatta Vanhankaupungin nopeasti.

Södermalmin ”porteilla” kanttaa hengähtää hetki ja kiipustaa yläilmoihin ihailemaan Tukholmaa taivaanrannasta. Aivan Slussenin rannasta pääsee portaat ylös kiipeämällä Katarinahissenin ylätasolle – hissimahdollisuus oli tällä kertaa kiinni.

Näkymät ovat kauniina päivänä huikaisevat niin Slussenin ylitse Tukholman keskustaan kuin satamankin yli Östermalmille ja Djurgårdeniin. Jos Östermalm on Tukholman vastine Helsingin Eiralle ja Erottajalle, on Södermalm ehkä sitten Kallio. Pienistä putiikeista voi tehdä upeita löytöjä, Södermalmin torilla voi pysähtyä terassille matkalla lähiruokaostoksille kauppahalliin, puistoissa nautitaan ulkoilmakahvit ja jäätelöt auringosta nauttien. Kuten arvata saattaa, on hintataso Söderillä hieman keskustaa edullisempi.

kuva

Södermalmilla päiväkahvit maistuvat parhaiten ulkosalla puistossa istuen.

Ahkerana matkablogien suurkuluttajina olimme bonganneet ruokapaikaksi paljon hehkutetun Urban Delin (Nytorget 4). Ravintola tarjoaa päivittäin aamiaisbrunssin, lounasta ja illallista. Paikan erikoisuutena ovat äyriäiset ja merenelävät. Näistä koostunut bouillabaissemainen annos näytti nopealla katsonnalla olevan ravintolakansan ehdoton suosikkiannos. Ravintola on rento sanan positiivisessa merkityksessä. Ja palvelu ystävällistä, kuten Ruotsissa yleensäkin.

Tahtia hieman kiristääksemme ehdimme myös valokuvamuseo Fotografiskaan. Sisäänpääsymaksu, 120 SEK, oli kohtuullinen ja puitteet mainiot. Yläkerran bistrossa nautimme vielä maittavan katkarapuleivän huikaisevalla satamanäköalalla, pitihän Ruotsissa asiaan kuuluvasti yksi sellainenkin syödä.

Aurinkomatkat_logo

Olli Lehtonen

Vietä Vappu Tukholmassa – lento+hotelli-matkat Vapun ajalle nyt alk. 204 €