Cefalù on Sisilian sympaattinen helmi

Astuessani ulos lentokoneesta vedin syvän henkäyksen. Tiesin, mitä odottaa. Sitruunapuut kukkivat keväällä ja tuoksu on mitä valloittavin. Juuri näin tuoksuu Sisilia, la bella Zagara.

Cefalu oli juuri mitä olin odottanutkin. Pienet kiemurtelevat kujat, jossa voi seurata Sisilian lumoavaa historiaa, ystävällisiä ihmisiä ja mitä valottavimpia maisemia ja tuoksuja. Sisilia on parhaimmillaan keväällä ja syksyllä, kasvillisuus kukoistaa. Keskikesälläkin Cefalua viilentää Tyrhenian puhaltavat merituulet.

Annan Sisilian vietellä kaikkine aisteineen. Pieniä kujia pitkin kävellessäni annan kahvintuoksun herätellä aurinkoiseen päivään. Istahdan Bar Duomolle, katselen ihmisiä ja nautin tyypillisestä sisilialaisesta aamupalasta, cafe e cornettosta – kahvista ja makeasta voisarvesta.

Aitoa italialaista tunnelmaa henkivän Cefalun kaduilla  voi kuulla Sisilian sydämenlyönnit.

Aitoa italialaista tunnelmaa henkivän Cefalun kaduilla voi kuulla Sisilian sydämenlyönnit.

Cefalussa asuu 14 000 asukasta. Täällä pienessä ja aidossa sisilialaiskylässä paikallisten arki näkyy päivittäisessä katukuvassa – Cefalun kylä tosiaankin on sitä aitoa Sisiliaa! Sisilialaisten ihmisten ystävällisyys tulee esiin aitoina hymyinä ja lämpiminä tervehdyksinä. Paikalliset tervehtivät toisiaan aina iloisesti, hyvin usein myös hymyilevä matkaaja saa osakseen lämpimän tervehdyksen.

Mutakylpyä ja jetset-elämää Liparin saarella

Cefalu sai nimensä jo kreikkalaisista ajoista, kun kaupunki nimettiin tuolloin Kefaloidionksi. Suora suomenkielenkäännös tarkoittaa päätä. Cefalino-joki taas kantaa vielä tänäkin päivänä melkein alkuperäistä nimeään. Tämän maanalaisen joen kylmä ja raikas vesi virtaa Tyrhenian mereen saakka.

Paikassa, jossa joki kohtaa meren, on vanha keskiaikainen pesula. Kävellessäni pesulan portaat alas annan mielikuvitukseni virrata ja näen, kuinka keskiaikaiset signorat pesevät lakanoitaan. Tapa, joka on jäänyt historiasta elämään aina tähän päivään asti, on pyykkien kuivattaminen. Kuvankauniilla kujilla pääsee näkemään rouvien ripustamia, parvekkeista kujien yllä levittäytyviä lakanoita.

Cefalun lukuisillaa kujilla riittää muutenkin tunnelmaa – kuten kuvasta näkyy: nähtävää ja koettavaa on paljon! Parhaiten ja monesti ihan sattumalta nämä aarteet löytää päiväisellä kävelyretkellä. Suosittelun arvoisia vierailukohteita ovat Mandraliscan kotimuseo, josta voi jatkaa matkaansa barokkikirkko Chiesa Pergatorion ohitse ihailemaan maisemia Cefalun vanhasta satamasta.

Silmä lepää Cefalun lukuisilla lidoilla (rannoilla) kuten Lungomarella. Katse kohoaa Tyrhenianmerelle, nautin auringon lämpimästä suudelmasta ja ihailen Eolien saaria, Alicudiaa ja Filicudia.

Kaukana horisontissa häämöttää Lipari, jonne on mentävä! Liparin tunnetuin aktiviteetti on mutakylpy, jonka sanotaan nuorentavan ihoa kymmenellä vuodella! Ei hassumpi lopputulos kylpyreissulle. Kylvyn jälkeen voi katsella Stromboli-volkaanon jatkuvia huokauksia, ja onhan toki Panarean jetset-elämääkin Liparin vierailun yhteydessä koettava.

Herkuttelijan paratiisi

Auringonlasku on Cefalussa kauneimpia missään näkemiäni. Kun aurinko laskee, syttyy taivaalle tähti toisensa jälkeen. On aperativon aika. Cefalu hemmottelee kävijän toisensa jälkeen tunnelmallisilla Enotecoilla, viinibaareilla. Tarjolla on erilaisia sisilialaisia viinejä. Paikallisen viinin tunnistaa raikkaasta sitruksen tuoksusta, asenteesta ja runsaudesta – aivan kuten sisilialaisenkin.

Aperativon jälkeen nautitaan vielä illallista. Sisilia on kuuluisa ruoastaan, täällä todellakin syödään hyvin. Ehkä liiankin hyvin. Pöytään tuodaan toinen toistaan maukkaampia herkkuja jatkuvalla tahdilla. Nautimme paikalliseen tapaan suussa sulavaa parmaggianoa, pasta ála Normaa sekä pesce spadaa, miekkakalaa.

Sisiliassa ruokailu ja aivan erityisesti illallinen on päivän juhlahetkiä. Ateria syödään pitkän kaavan mukaan: ensin alkuruokaa, sitten pääruoka tai kaksi ja vielä koko komeuden päälle jälkiruokaa, joka useimmiten koostuu ricotta-juustosta. Kaiken kruunaa herkullinen espresso-kahvi. Ravintolat sijaitsevat suurimmaksi osaksi aivan meren äärellä, joten tähtitaivas ja Tyrhenianmeri tuovat oman lisämausteensa tunnelmallisiin ravintolailtoihin.

Cefalu on sympaattinen ja aito sisilialainen kaupunki, joka valloittaa jokaisen kävijän sydämen. Heittäydy lomalle ja anna Trinakrian vietellä sinut samalla tavalla kuin se vietteli ensitapaamisellamme minutkin. Lupaan, ettet tule pettymään.

Benvenuti nella bella Sicilia!

Maria Sandelin

Aurinkomatkat_logo

Varaa kesän matkasi Sisiliaan – 7 vrk alk. 325 €!

Cefalu, 7 vrk alk. 325 €

Naxos, 7 vrk alk. 465 €

Taormina, 7 vrk alk. 355 €cefalu_178038510_rf_64443