Tuhannen ja yhden yön Marokko

Marrakechin Soukin hulinassa pää menee pyörälle. Vilske käy, kun kapeat kauppakujat täyttyvät asiakkaista, marokkolaisista kauppiaista ja käsityöläisistä. Kauppa käy ja tinkiminen kuuluu asiaan.

Kojut pursuavat uskomattoman kauniita käsintehtyjä valaisimia, lyhtyjä, koreja, messinkitarjottimia, kauniisti käsin kirjailtua keramiikkaa, astioita, laukkuja, kenkiä, mattoja, vuohennahasta valmistettuja raheja ja muuta hyvälaatuista nahkatavaraa. Paikkahan on sisustajan paratiisi! Tänne täytyy varata aikaa ja riittävästi dirhameita. Yllätyn siitä, kuinka rauhassa kauppiaat antavat katsella tavaroita. Ei huutelua, ei tyrkyttämistä. Ostosten tekeminen basaarissa ei ole koskaan ollut yhtä miellyttävää.

Soukin kauimmaisilla kujilla pääsen seuraamaan aivan läheltä, kuinka valmistuvat käsintehdyt lyhdyt, valaisimet ja muut koriste-esineet. Ostan valkonahkaisen rahin, joka myydään kätevästi ilman täytteitä. Näin se mahtuu matkalaukkuun. Oppaamme kertoo, kuinka täytteenä voi käyttää mitä tahansa kankaista maissiin.

Kauniit marokkolaistyyliset lamput ja lyhdyt suorastaan huutavat raottamaan kukkaron nyörejä, vaikka matkalaukussa ei olisikaan tilaa.

Kauniit marokkolaistyyliset lyhdyt ja lamput ovat suosittu tuliainen – varaa siis matkaulukkuusi riittävästi tilaa ostoksille.

Kaunis keramiikka on upea matkatuliainen

Kahvilan kattoterassilta avautuu näkymä Marrakechin kattojen ylle ja viereiselle Sadunkertojien torille. Hevosvaunut, käärmeenlumoajat ja kauppakojut ovat kaikki sulassa sovussa keskenään. Katselen hetken ihmisvilinää ja mietin, kuinka tänne on päästävä uudestaan – suuremman matkalaukun kanssa!

Kun Agadirin hotelleissa vasta heräillään uuteen aamuun, käy kalasatamassa jo vilske. Satamatyöntekijät lastaavat pakettiautoihin kilokaupalla erilaisia kaloja, mustekaloja ja äyriäisiä. Täältä ne kuljetetaan eteenpäin Agadirin ravintoloihin ja muualle Marokkoon. Marokkolainen ruoka on taivaallista. Kuumat, tagineissa haudutetut kasvikset ja liha vievät kielen mennessään. Jälkiruoaksi tarjoillaan makeaa minttuteetä ja tuoreita hedelmiä. Tee tarjoillaan pienistä sievistä laseista, joihin tarjoilija näyttävästi kaataa juoman. Se on niin hyvää, että ostan sitä paketin kotiin vietäväksi.

Marokkolainen käsinmaalattu keramiikka on vertaansa vailla. Eri paikkakunnilla on omat ominaisvärinsä ja etsimäni sinivalkoisiksi maalatut keramiikkaesineet ovat kotoisin juuri Agadirin alueelta. Löydänkin pian itseni ihanasta keramiikkapuodista, joka on täynnä toinen toistaan kauniimpia taideteoksia; taidokkaasti maalattuja vateja, lautasia, kulhoja ja tagineja. Näen taiteilijan työnsä touhussa ja osaan samalla arvostaa lopputulosta entistä enemmän. Ammatti ja tietotaito siirtyvät isältä pojalle, eikä siihen tarvita kouluja, kertoo oppaamme.

Morocco_IMG_4437_60829

Mausteet ovat erilaisten käsityötuotteiden ohella suosittu Marokon-tuliainen, joita on kattavasti tarjolla toreilla ja katukaupoissa.

Kauniin käsintehdyn keramiikan lisäksi pakkaan matkalaukkuuni pullon argan-öljyä. Länsimaissa trendituotteeksi noussut argan-öljy on täysin luonnonmukainen öljy, jota valmistetaan argan-puun vihreistä hedelmistä. Hiuksille, iholle ja ruoanlaittoon on omansa. Muita suosittuja tuliaisia ovat hamameissakin käytettävä kuoriva musta saippua, argan-öljystä valmistettavat voiteet sekä mausteet.

Outiennakkovaraaja_150

Varaa ensi talven matkasi Marokkoon nyt, saat ennakkovaraajana 150 euron alennuksen!

Aurinkomatka Agadiriin, 7 vrk alk. 450 €

Marokon kiertomatka, 7 vrk alk. 1195 €

Marokon kiertomatka, 14 vrk alk. 1645 €