Herkkusuiden Marmaris

Turkkilainen ruoka on valtavan hyvää! Eikä mikään ihme, sillä ruoat valmistetaan tuoreista, lähellä kasvatetuista raaka-aineista.

Lähes jokaisen talon pihassa Marmariksessa ja Içmelerissä on pieni puutarha, joissa kasvaa mm. vihanneksia, sitrushedelmiä ja oliiveja. Viljelysten laitamilla, piha-aitojen sisäpuolella kuopsuttelevat kanat ja kukot, jopa ihan keskusta alueilla. Paikalliset asukkaat kokoontuvat myymään puutarhojensa aarteita viikoittaisille markkinoille, joista löytyvät takuuvarmasti ne kaikkein makeimmat tomaatit, vihreimmät kurkut ja tuoreimmat kanamunat aamiaispöydän antimiksi. Huoneistohotellissa majoittuville markkinat ovat siis mitä oivallisin vierailukohde! Eikä kannata unohtaa ihania appelsiineja, joista saa puristetuksi virkistävää tuoremehua.

Laaja ravintolatarjonta

Lomallahan tulee rentoutua ja hemmotella itseään. Mikä olisikaan tähän parempi keino, kuin herkkujen syöminen ravintolassa. Marmariksen seudulla ravintoloita ei erikseen tarvitse etsiä. Ihania tuoksuja tulvahtelee nenään, kulkeepa missä päin kaupunkia tahansa.

Lunch_Turkey_Marmaris

Turkkilaiset maut hurmaavat matkailijat kerta toisensa jälkeen.

Ravintoloita riittää joka lähtöön ja makuun: turkkilaisia perinneruokia tarjoilevia lokantoja kaupungin uumenissa, kebab-pikaruokapaikkoja basaarialueen sokkeloissa, korkeatasoisia gourmet-ravintoloita huvijahtisatamassa, meren herkuistaan tunnettuja ravintoloita vanhankaupungin alueella. Rantabulevardia pitkin voi kävellä Içmeleriin saakka, jonka hiekkarannan tuntumassa on viehättäviä ja tunnelmallisia ravintoloita.

Kasvissyöjien lautaset täyttyvät helposti mezeistä eli turkkilaisista alkupaloista, joita saa valita ravintolan tiskeistä omien mieltymystensä mukaisesti. Mezejä tehdään mm. munakoisosta, kesäkurpitsasta, tomaatista ja kurkusta, ja niitä dippaillaan valkosipuliseen jogurttikastikkeeseen tai tuliseen chilitomaattipyreeseen.

Turkkilaisilla on tapana kokoontua illalliselle suurella joukolla, jolloin pöytään tilataan yhteisiä ruokia jaettavaksi. Olennaisena osana ruokapöytään kuuluu myös tuore vastaleivottu leipä. Tarjolla on pehmeää ja kuohkeaa pide-leipää tai ohutta lavash-leipää, joka tarjoillaan suoraan uunista tulleena, höyryävän kuumana ja rapeana.

Suomalasille tutuin turkkilainen ruoka on kebab. Turkissa kebab tarkoittaa lihaa monessa eri muodossa, ei pelkästään vartaassa pyörivää dönerkebabia, josta veistetään ohuita siivuja. Lihan ystäville on tarjolla muhkeita pihvejä, merenelävistä pitävät täyttävät vatsansa vaikkapa taidokkaasti valmistetuilla, rapeilla, mustekalarenkailla. Kasvukausien mukaan tarjolla on makeita hedelmiä, juuri nyt meneillään on herkullinen mansikkakausi. Jälkiruoaksi ravintoloissa tuodaankin yleensä kevyt ja raikas hedelmälautanen.

Lokanta-ravintolat hellivät lompakkoa

Lokanta-ravintoloissa on kotoisa tunnelma. Ravintoloiden sisätiloissa on lämpötiskit, joista voi valita valmiita annoksia. Tarjolla on esimerkiksi keittoja, liha- ja kalaruokia sekä uunissa meheviksi kypsennettyjä kasviksia. Miltä kuulostaisi hyvin maustettu paprika tai vaikkapa riisi-jauhelihatäytteinen munakoiso? Voin vakuuttaa, ne vievät kielen mennessään!

469174455_Turkey_baklava_RF_68275

Turkkilainen kahvikupponen ja Baklava maistuvat Marmariksessa makoisalta.

Lokanta-ravintoloiden hyvä puoli on herkullisen ruoan lisäksi niiden edullisuus: pöytiin katetaan salaattia ja tuoretta leipää alkupalaksi, pääruoan jälkeen nautitaan jälkiruoaksi usein turkkilaista teetä. Juoman kera tämä kokonaisuus kustantaa noin neljä euroa.

Turkkilaisten lempiruokajuoma on suomalaista piimää muistuttava Ayran. Se on jogurttipohjainen, hieman suolainen juoma, joka sammuttaa janon mukavasti kesän helteillä. Illallisella voi nauttia Turkin suosituinta olutta, Efesiä, tai maistella laadukkaita turkkilaisia viinejä. Hyvän illallisen sulattaa ruokailun jälkeen nautittava raki, aniksella maustettu viinasnapsi.

Marmariksessa kahvilat ovat pullollaan teekupposten parissa aikaansa viettäviä paikallisia. Teetä juodaan tuntitolkulla ja samalla vaihdetaan kuulumisia tuttujen kanssa. Tee on turkkilaisten mielestä sopiva juoma niin aamulla, päivällä kuin illallakin. Teen kanssa voi nauttia turkkilaisia makeisia, lokumia ja halvaa, jotka vievät nopeasti makeannälän mennessään.

Turkin leivonnaisista kuuluisin on baklava, joka on ohuista taikinalevyistä valmistettu, siirapilla ja hunajalla kostutettu pähkinätäytteinen herkku. Baklavan seuraksi sopii nauttia kupponen turkkilaista kahvia — sen kannattaa antaa seisahtaa hetken kupissa ennen nauttimista. Kahvin seassa on nimittäin tomumaista kahvinpurua, joista paikallisilla on tapana ennustaa tulevaisuutta kahvituokion päätteeksi.

Auringon laskeuduttua Marmariksen ja Içmelerin rantakadut täyttyvät elämästä, kun ihmiset lähtevät iltakävelylle ja illalliselle. Kahviloista, baareista ja ravintoloista kantautuu iloinen puheensorina ja leppoisat merituulet puhaltavat. Ihana päätös täydelliselle lomapäivälle!

Aurinkomatkat_logoHerkullisin terveisin,

Taija Kuismin

Viehättävä ja viihtyisä, aurinkoinen Marmaris – 7 vrk nyt alk. 285 €