Kesä Alpeilla

Lehmät käyskentelevät alppiniityllä raukeasti ammuen, kellot kauloissaan kilkattaen. Etäämmällä näkyy myös lampaita. Lenkkipolut ja patikkareitit ovat vielä autioita, mutta ihan näillä hetkillä aktiivisessa käytössä seuraavat pari kuukautta. Kylällä näkyy matkailijoita vielä maltillisesti, opas on kuitenkin saapunut jo kohteeseen.

Kyllä kylällä silti kuhinaa riittää. Kuorma-autot jyristävät pitkin kylän raitteja aiheuttaen paukkeen, kolinan, ryskeen ja ilmassa leijuvan rakennuspölyn. Koristaapa kylän siluettia muutama nostokurkikin. Työmiehet pitävät evästaukoa katukivetyksen reunalla ja tervehtivät tutkimusmatkalla olevaa opasta hymyillen: Grüss Gott! Servus!

Hohe Munde 2 SEE.jpg_11282

Kesäisen vehreän alppimaiseman kruunaavat terävien vuorenhuippujen valkoiset lumipeitteet.

Kesäkausi on saapunut Alpeille ja talvella ahkerassa käytössä olleita paikkoja pintaremontoidaan kuin viimeistä päivää. Tuttu majatalonpitäjä esittelee ylpeänä huoneidensa uusia verhoja ja vinkkaa samalla huonekaluliikkeen kuljettajille, minne verhojen kanssa sävy sävyyn olevat sohvat kannetaan. Kaikki tulee valmiiksi kuin silmänräpäyksessä, sillä valmista pitää olla ennen, kuin matkailijat saapuvat.

Kylän touhu saa minut hyvälle tuulelle. On hienoa olla keskellä hulinaa, josta aistii kaikella ahkeroinnilla olevan yhteinen päämäärä: tänne saapuvien ihmisten viihtyminen. Monissa paikoissa matkailijoista puhutaan yleensä asiakkaina, mutta itävaltalaiset käyttävät poikkeuksetta nimitystä vieras. Hotellien ja majatalojen isännät pitävät matkailijoita ennen kaikkea vierainaan ja huolenpito on sen mukaista. Itävalta ei ole turhaan tunnettu loistavasta palvelustaan!

Lehmät SEE.jpg_11288

Lehmät laiduntavat alppivuorten laaksoissa.

Hyvän palvelun lisäksi on olemassa muutama muukin merkittävä peruste sille, miksi Itävallassa on hyvä olla niin lomalla kuin töissä: ensiksi tietysti Alpit kaikessa kauneudessaan, uskomattoman kaunis luonto ja laajat harrastusmahdollisuudet. Henki meinaa salpautua jokaisella tähän mennessä tehdyllä lenkillä. Väitän, ettei syynä siihen ole oppaan huono kunto, vaan nämä maisemat — ne on vain koettava itse, sillä kirjoittaminen ei tee näille taideteoksille niiden ansaitsemaa oikeutta.

Edessä avautuu laakso, jonka pohjalla kiemurtelee turkoosi alppipuro. Niityt hehkuvat raikasta vihreyttään ja pursuavat toinen toistaan värikkäämpiä, hentoina tuoksuvia alppikukkia. Ylhäällä teräviä vuorenhuippuja peittää hohtavan valkea lumikerros, joka alempana muuttuu täpliksi, ennen kuin katoaa kokonaan. Mäennyppylällä ylhäisessä yksinäisyydessään seisoo valtava puu, jonka alle tekisi mieli mennä istumaan ja ihmettelemään alppiniittyjen ihanuutta.

Rauhaisa tunnelma huokuu ilmassa kietoen kulkijan sisäänsä, antaen samalla uudenlaista energiaa. ”Taidan jaksaa patikoida vielä tuonne!”

Energiaa tarvitaankin, kun siirrytään nautiskelusta vauhdikkaampien harrastusten pariin. Palataan niihin seuraavassa blogissa! Sitä ennen kehotan teitä kaikkia menemään Twitteriin ja ottamaan seurantaan @AurinkoAlpit — jaamme kanssamme päivittäin kuvia ja kuulumisia sekä vastaamme tietysti kysymyksiinne ja vinkkaamme parhaat paikat. Tervetuloa siis seuraamaan, kyselemään, kommentoimaan ja jakamaan alppitunnelmaa.

Aurinkomatkat_logoAlppiterveisin Serfauksesta,

Salla Hiltunen

Koe Alppien kesä – 7 vrk nyt alk. 400 €