Madeira on patikkaparatiisi

Madeira on ihanteellinen kohde aktiivilomailijalle, sillä saari kätkee uumeniinsa valtavan valikoiman mitä uskomattomimpia elämyksiä. Etenkin vaellusreittien tarjonta on suunnaton. Puitteet ovat huikeat läpi saaren: vehreitä metsämaisemia, jylhiä vuoristoreittejä, lumoavia laaksoja ja vaikuttavia vesiputouksia.

Kiinnostaako patikkaretki Madeiralla? Hienoa, suosittelen lämpimästi! Omaa jaksamista tai kokemusta ei tarvitse etukäteen jännittää, sillä vaellusreittejä on moneen lähtöön — jokaisen makuun, kuntoon ja kiinnostukseen löytyy aivan varmasti sopiva patikkareitti.

Reiteistä monet kulkevat levadojen eli kastelukanavien vieressä. Saarella levadoja on yhteensä noin 200, ja niiden viereen muodostuu yhteensä yli 2000 kilometriä patikoitavia levadopolkuja — kattava reittitarjonta on siis taattu! Vaeltamalla pitkin Madeiran upeita maisemia saaresta saa erittäin monipuolisen kuvan.

shutterstock_157472963_madeira_levada_69999

Madeiralla on levadoja noin 200, ja niiden viereen muodostuu yhteensä yli 2000 kilometriä patikoitavia levadopolkuja.

Maroços-levada

Vaikka Madeira on kooltaan vain noin puolet Ahvenanmaan pinta-alasta, Atlantin helmen maisemat ovat sitäkin vaihtelevampia ja ne ruokkivat kaikkia aisteja kokonaisvaltaisesti. Esimerkiksi Maroços-levada mutkittelee maalaismaisemissa keskellä terassiviljelmiä, joilla kasvatetaan muun muassa sokeriruokoa, perunaa, sipuleita ja banaaneja.

Maroçoksella nähdään lähietäisyydeltä paikallista maalaiselämää, kun maanviljelijät ahertavat viljelystensä kimpussa kuokkien ja sirppien kanssa. Toisinaan Maroçoksella saattaa leppoisan kävelyn lomassa törmätä kinastelevaan iäkkäämpään pariskuntaan, jonka osapuolet käyvät kiivasta keskustelua mm. päivän askareista laakson vastakkaisilta puolilta. Kalkkunoiden kalkatuksen, vuohien evästauon ja sammakoiden kurnutuskonsertin keskellä voi ihailla terassiviljelmillä kasvavien ruokapöydänantimien lisäksi huumaavantuoksuisia akaasioita ja suloisia sinisarjoja, jotka levittäytyvät levadapolun varrelle.

Levada do Rei – kuninkaan levadalta sykähdyttävät maisemat

SAMSUNG CSC

Levado del Rei kulkee läpi harvinaisen, UNESCON maailmanperintökohteisiin lukeutuvan laakeripuumetsän.

Yksi Madeiran monista erityisyyksistä on laakeripuumetsä, jollaiseen ei muualla maailmassa juuri enää törmää. Madeiran laakeripuumetsä on niin arvokas, että UNESCO on nimennyt sen maailmanperintökohteekseen vuonna 1999. Laakeripuumetsän sanotaan olevan erinomainen etenkin astmaatikoille sen kostean ja puhtaan ilman vuoksi.

Tämän pääsee itse todistamaan muun muassa Levada do Reillä, eli kuninkaan levadalla, joka kiemurtelee laakeripuumetsän siimeksessä. Levada do Rei sijaitsee noin 600 metrin korkeudessa, joten näköalat alla siintäviin vehreisiin laaksoihin ovat uskomattomat. Veden solistessa levadakourua pitkin voi toisella kädellä hipaista kallionjyrkänteellä kasvavaa pehmeää ja syvänvihreää sammalta, toisella kädellä ylhäältä puista valuvaa naavaa samalla, kun hengität syvään raikkaanpuhdasta ja happirikasta ilmaa. Taukopaikalla retkieväitä nauttiessa voi hyvällä onnella nähdä vilauksen jokitaimenesta.

Levadojen ulkopuolella

Patikkareittien tarjonta on monipuolinen kevyistä haastavampiin. Yksi kuitenkin on ja pysyy, nimittäin henkeäsalpaavan kauniit maisemat.

Patikkareittien tarjonta on monipuolinen kevyistä haastavampiin. Yksi kuitenkin on ja pysyy, nimittäin henkeäsalpaavan kauniit maisemat.

Madeira tarjoaa levadojen lisäksi muitakin vaellusreittejä. Suosituimpiin ja näkemisen arvoisimpiin saaren patikkareitteihin kuuluu Madeiran itäkärjen luonnonsuojelualueen reitti nimeltä Ponta de São Lourenço. Saaren itäkärki on totaalinen vastakohta Madeiran muuten niin vihreään luontoon, sillä Ponta de São Lourençon karun kauniissa maisemissa ei juuri vihreyttä näe. Itäkärjen kuivassa ja tuulen pieksemässä maastossa pääosaan nousevat kasvien sijaan jylhät kalliomuodostelmat ja väriloistosta vastaavat eri kivilajit.

Patikoidessa pääsee ihailemaan kirkkaansinisestä merestä nousevia ruosteenpunaisia kivimöhkäleitä ja kuin kirveellä muotoiltuja jyrkänteitä, joiden väritys muistuttaa tiikerin turkkia. Reitti mukailee niemenkärjen muotoja, joten nousuja, laskuja ja puuskutusta riittää. Tämä reitti sopii hyvin haasteita kaipaavalle liikkujalle. Varjopaikkoja ei tällä reitillä löydy, joten aurinkoisena päivänä viilentävä pulahdus mereen vaelluksen tiimellyksessä antaa uutta virtaa patikoimiseen.

Kätevin ja helpoin tapa lähteä vaeltamaan Madeiralla on osallistua opastetulle patikalle, sillä silloin saa itse keskittyä vain nauttimaan huikeista maisemista ja sanoinkuvaamattoman kauniista luonnosta. Opastetuilla patikoilla kuulee myös mielenkiintoisia tarinoita ja hyödyllisiä vinkkejä.

Heinä- ja elokuussa Aurinkomatkat järjestää Madeiralla vaellusviikot, pakettiin sisältyvät edellä mainitut opastetut patikkareitit. Ai niin, pieni varoitus: patikkakärpäsen puraisu on mahdollinen ja jättää jälkeensä jättimäisen patikkahimon! Voin kertoa sen omakohtaisesta kokemuksesta.

Maiju RaamiAurinko_logo_transparent

 

Lähde patikoimaan Madeiralle – 7 vrk alk. 495 €

 

SAMSUNG CSC