Madeiralaista kulttuuria, historiaa ja (vähän) jalkapalloa

Madeiralaisesta ja suomalaisesta elämänmenosta alkaa nopeasti löytää joitakin yhtäläisyyksiä. Molemmat kansat ovat kohteliaita, sydämellisiä ja auttavaisia jäyhähkön ulkokuoren alla. Ja molemmat ovat mieltyneitä melankoliseen musiikkiin. Ilmankos meidän on niin helppo sopeutua jouhevasti madeiralaiseen elämänmenoon.

Madeiralaisten juuret kantautuvat Manner-Portugaliin. Ensimmäiset asukkaat saapuivat saarelle Algarvesta sen jälkeen, kun saari virallisesti löydettiin vuonna 1419 portugalilaisten löytöretkeilijöiden João Gonçalves Zarcon ja Tristão Vaz Teixeiran toimesta. Ilman näitä merkkihenkilöitä saaren kohtalo voisi nykyisin olla aivan toisenlainen.

Napoleonin jalanjäljillä

Madeiran sijainti on oivallinen merenkulkuyhteyksien kannalta Euroopan, Afrikan ja Etelä-Amerikan välillä. Aikojen saatossa saari on toiminut maailmanmatkaajien erinomaisena kauppasatamana, mutta myös levähdysasemana sekä ruoka- ja vesivarastojen täydennyspaikkana ennen pitkää matkaa Atlantin yli.

Yksi näistä maailmanmatkaajista oli Kristoffer Kolumbus, joka saapui Funchaliin vuonna 1478. Kolumbuksen piti pysähtyä satamaan vain sokerikaupan vuoksi, mutta päätyikin aina naimisiin asti Porto Santon kuvernöörin tyttären kanssa. Noin 300 vuotta myöhemmin toinenkin tunnettu henkilö piipahti purjehtien Funchalissa, nimittäin Napoleon vuonna 1815 ollessaan karkotusmatkallaan Saint Helenan saarelle.

Pienelle suurmiehelle lahjoitettiin tynnyrillinen paikallista elämän eliksiiriä eli madeiraviiniä, mitä Napoleon ei kuitenkaan edes maistanut myrkytyspelon vuoksi. Samainen tynnyri säilyi avaamattomana aina Napoleonin kuolemaan saakka, mutta eihän hyvää juomaa kannattanut heittää kokonaan hukkaan. Niinpä tämän tynnyrin sisältö päätettiin pullottaa. Viimeinen pullollinen tätä Waterloon taisteluksi nimettyä madeiraviiniä nautittiin Reid’s Palace -hotellissa uutenavuotena 1950.

Kunniavieraana hotellissa oli tuolloin itse saarella lomallaan ollut Sir Winston Churchill. Churchill oli myös amatööritaitelija ja maalasi mielellään Câmara de Lobosin satamamaisemaa. Maalaamisen lisäksi Churchill kirjoitti tarinoita, mm. mm. lyhytkertomuksen Mr. Keegan’s Elopement, joka liittyy Madeiran saareen.

20140619_105121

Itävalta-Unkarin keisarinna Elizabethin entisen loma-asunnon paikalla on nykyisin muistomerkiksi rakennettu patsas.

Churchill ei ole suinkaan ainoa tunnettu suurmies, joka on ihastunut Madeiraan, mutta kyllä saarella on merkittäviä naishenkilöitäkin vuosien saatossa pyörähtänyt. Itävalta-Unkarin keisarinna Elizabeth, Sissi, kävi Madeiralla 1800-luvulla terveysmatkalla, koska saari oli tunnettu leudosta ja parantavasta ilmastaan. Sissin vierailusta on muistomerkiksi rakennettu rakennettu patsas paikalle, jossa hänen loma-asuntonsa aikoinaan sijaitsi.

Madeiralla on nykyisin asukkaita vajaat 270 000. Vaikkei luku on järin suuri, mahtuu tuohonkin määrään merkittäviä henkilöitä. Madeiran autonomisen alueen hallinnon presidentti Alberto João Jardim on ehdottomasti yksi nykypäivän merkittävimpiä madeiralaisia. Häntä voisi verrata Kekkoseen, sillä Jardim on ollut autonomisen Madeiran ajan saaren ainoa presidentti, mikä kielii vankkumattomasta kansansuosiosta.

Toinen nykypäivän merkittävä madeiralainen on Dionísio Pestana, joka on Portugalin suurimman hotelliketjun omistaja. Dionísio peri Pestana-ketjun isältään Manuel Pestanalta ja hänen veljeltään José Pestanalta. Manuelilla on mielenkiintoinen historia: hän, kuten monet muutkin madeiralaiset, lähti aikoinaan etsimään parempaa elämää muualta päin maailmaa emigranttina. Ensiksi Manuel suuntasi Mosambikiin, mutta veri veti takaisin Madeiralle ja hän palasi synnyinsijoilleen 1970-luvulla. Tuolloin Manuel perusti veljensä kanssa saarelle ensimmäisen Pestana-hotellin. Menestystarina oli saanut alkunsa.

CR7

PhotoGrid_1403273985978

Madeiran omaan poikaan Cristiano Ronaldoon voi törmätä viime joulukuussa avatussa Ronaldo-museossa.

Vaikka Madeiralla on lähestulkoon vilissyt merkittäviä henkilöitä, on yksi ylitse muiden. Nimittäin herra numero 7, Madeiran oma poika Cristiano Ronaldo, tuo kaikkien jalkapalloa seuraavien ihmisten tuntema CR7.

Pikkupoikien ja -tyttöjen sekä varttuneemmankin väestön ihailema ja palvoma jalkapallotähti on kansainvälisesti todennäköisesti tunnetuin madeiralainen ja portugalilainen. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro on yksi kaikkien aikojen parhaimmista jalkapalloilijoista tietysti madeiralaisten, mutta myös kansainvälisen jalkapalloliitto FIFAn mielestä, sillä hänet on palkittu kahteen otteeseen kultaisella pallolla. Tuo palkinto myönnetään vuosittain maailman parhaalle jalkapalloilijalle.

Ronaldon jalkapallolahjat huomattiin jo varhain. 12-vuotiaana Ronaldo lähetettiin kotoaan Manner-Portugaliin ja pääkaupunki Lissabonin Sporting-joukkueeseen. Sportingista Ronaldo siirtyi Englannin Valioliigaan Manchester Unitedin joukkueeseen, johon hänet otettiin seurahistorian ensimmäisenä portugalilaisena pelaajana.

Kun tie Manchesterista vuonna 2009 jatkui Espanjaan Real Madridin riveihin, tuli Ronaldosta tuolloin myös maailman kaikkien aikojen arvokkain jalkapalloilija: siirtosumma oli häkellyttävät 94 miljoonaa euroa! Ronaldon viimeisin uroteko on Mestareiden liigan voitto tältä vuodelta, käynnissä olevissa jalkapallon MM-kisoissa Portugali ja polvivaivainen Ronaldo sen sijaan joutuivat pettymään karsiuduttuaan alkusarjan jälkeen jatkopeleistä.

Kannatuksesta se ei jäänyt kiinni. Futis on Madeiralla(kin) niin tärkeässä asemassa, että kannustuksen puolesta Portugali olisi ansainnut paikan finaalissa.

Aurinkomatkat_logo

Maiju Raami

Kesän ja syksyn matkat mykistävälle Madeiran saarelle alkaen 495 € (7 vrk)