Makumatka madeiralaisen keittiön herkkuihin

Madeiralle matkustavan kannattaa pakata kapsäkkiinsä mukaan mahdollisimman väljiä ja mukavia vaatteita, jotta matka olisi viimeistä piirtoa myöten täydellinen. Saari on nimittäin oikea nautiskelijan tyyssija! Matkasta ei mitenkään voi saada kaikkea irti, jos ei rohkeasti kokeile perinteisiä ja maukkaita madeiralaisia ruoka-annoksia sekä virkistäviä paikallisia juomia.

Madeiralla ruoka on aina tuoretta, sillä suurin osa tuotteista on lähiruokaa. Saarella syödään paljon kalaa ja muita mereneläviä niiden helpon saatavuuden vuoksi, keskellä Atlanttia kun ollaan. Nälkää ei yleensä tarvitse ruokailun jälkeen valitella, sillä annokset ovat useimmiten hyvinkin riittoisia. Ruoan valmistuksessa ei turhaan hötkyillä mausteiden kanssa, yleisimmät mausteet madeiralaisessa keittiössä ovat suola, pippuri ja eritoten valkosipuli, jota ei madeiralaisissa ruuissa säästellä.

Maut ovat annoksissa kuitenkin selkeitä eikä ruoalla erityisemmin kikkailla, vaan pääosaa esittävät itse raaka-aineet. Ennakkoluulot kannattaa jättää kotiin, aluksi oudon kuuloisista ruoka-annoksista saattaa ensimmäisten maistiaisten jälkeen nimittäin muodostua lempiruokia loppuiäksi.

Alkupaloja

Alkupalaksi tarjolla on usein mereneläviä monessa eri muodossa. Yksi mielenkiintoisimmista alkupaloista on lapakset, jotka ovat simpukkamaisia nilviäisiä. Ne tarjoillaan sihisevän kuumana suoraan pannulta ja päälle pirskotellaan sitruunanmehua, minkä jälkeen kuori napataan hyppysiin ja imaistaan herkku suoraan kuoresta hetuloihin. Toinen erittäin suosittu ja herkullinen alkupala on Bolo do Caco, vaalea madeiralainen maalaisleipä, joka tarjoillaan useimmiten lämpimänä ja runsaalla valkosipulivoilla höystettynä. Tätä leipää syödään alkupalan lisäksi myös lisukkeena tai lounaana, jolloin leipä täytetään runsaammin esim. chorizo-makkaralla tai tonnikalalla.

Pääruokia

Espada ja espada com banana

Madeiran yleisin ruokakala on espada eli mustahuotrakala.

Lounas- ja päivällisaikaan Madeiralla syödään yleensä eri tavalla. Lounaaksi nautitaan yleensä kevyempi keittolounas, joiden valikoima on hyvin laaja: varsikaalikeittoa, isoäidinkeittoa, tomaattisipulikeittoa… lista on loputon. Lounas on tarkoituksella kevyempi, jotta päivällisellä jaksaa syödä tuhdimmin.

Päivälliseksi syödään useimmiten kalaa. Hyvin perinteinen ja kaikkein yleisin ruokakala on espada eli mustahuotrakala. Ulkonäöltään espada on hurja: se on musta, muistuttaa madetta tai ankeriasta, sillä on torahampaat, tuntoviikset ja mulkosilmät. Ulkonäkö kuitenkin pettää, sillä espadan vaalea liha on suhteellisen mietoa. Espadaa tarjoillaan usein friteeratun banaanin kera, joka korostaa espadan omaa makua. Muita kalaherkkuja saarella ovat mm. lohi, turska ja tonnikala. Lisukkeina pääruokien kanssa tarjoillaan yleensä salaattia, perunoita, bataattia ja milho fritoa eli paistetusta maissista valmistettuja kuutioita.

Vaikka kala on Madeiralla vahvasti esillä, ei lihansyöjien tarvitse huolestua kuolevansa nälkään. Lihaa toki syödään Madeiralla, vaikka se yleensä onkin enemmän juhlaruokaa. Paikallinen erikoisuus on espetada eli lihavarras, jossa on kunnonkokoisia lihan paloja. Mausteina ovat valkosipuli, suola ja laakerinlehdet. Varras paistetaan tirisevän kuumaksi usein avotulella, pöytään koko komeus saapuu koukusta roikkuen.

Jälkiruokia

Madeiralaiset pitävät herkuista, minkä huomaa valtavista leivonnaiskukkuloista leipomoiden hyllyillä. Perinteinen madeiralainen herkku on Bolo de Mel -hunajakakku, joka on tehty sokeriruo’osta, siirapista, hedelmistä ja manteleista. Bolo de Melin sanotaan olevan Madeiran vanhin jälkiruoka, koska sen historia johtaa aikoihin, jolloin Madeira oli tärkeä sokerintuottaja. Toinen suosittu leivonnainen on Pastel de Nata, jossa murotaikinamaisessa kuoressa on vanukasmainen sisältö. Hedelmät ovat Madeiralla erittäin maukkaita, joten usein jälkiruokalistoilla on tarjolla myös hedelmäsalaattia.

Juomia

Mad218_69058

Madeiran nimikkojuomaa nautitaan aperitiivina ja jälkiruokajuomana.

Kaiken edellä mainitun pystyy huuhtomaan alas paikallisilla juomilla. Paikallinen limpparimerkki on Brisa, joka tekee mm. passionhedelmälimpparia. Brisan limpparitehtaat sijaitsevat Câmara de Lobosissa. Välittömässä läheisyydessä on paikallinen oluttehdas Coral, jonka tuotteet käyvät myös hyvin ruokajuomaksi.

Palanpainikkeeksi voi nauttia perinteisen madeiralaisen elämän eliksiirin eli ponchan. Se on sokeriruokopontikasta, hunajasta ja omavalintaisesta mehusta (sitruuna-, appelsiini-, tai passionhedelmämehua) tehty juomasekoitus. Eikä mainitsematta tietenkään sovi jättää maailmankuulua madeiraviiniä.

Madeiraviiniin pätee sääntö: mitä tummempaa, sen makeampaa, ja mitä vahvempaa, sen parempaa. Madeiraviiniä löytyy joka makuun, sillä sitä saa kuivana (sercial), puolikuivana (verdelho), puolimakeana (boal) ja makeana (malvasia).

Edellä on mainittu vain muutamia madeiralaisen keittiön tarjoamista herkuista, joita saarella riittää yllin kyllin. Saaren joka osalla on oma bravuurinsa jostain paikallisesta ruokalajista. Loppuun vielä Bolo do Cacon resepti, jolla kaikki näppärät kotikokit voivat loihtia omaan keittiöönsä madeiralaista makua ja tunnelmaa!

Bolo do Caco

Bolo do Caco

Bolo do Caco.

Ainekset:

1 kg vehnäjauhoja

750 g bataatteja

25 g hiivaa

ripaus suolaa

vettä

Valmistus:

Kuori ja keitä bataatit. Kun bataatit ovat kypsiä, soseuta ne. Liuota hiiva noin 1,5 dl kädenlämpöiseen veteen. Lisää hiivaliuokseen suolaa. Kaada jauhot puhtaalle alustalle keoksi ja tee keon keskelle kolo. Lisää koloon bataattisose ja hiivaliuos. Vaivaa jauhot, bataattiseos ja hiivaliuos taikinaksi. Anna taikinan nousta 2-3 tuntia.

Jaa taikina pieniin osiin ja muotoile niistä kiekon mallisia leipiä, paksuudeltaan noin 2 cm. Käytä apuna jauhoja. Paikallisen mukaan parhaimman lopputuloksen saa kun leipäset paistaa kuumalla valurautapannulla molemmin puolin siten, että pinnasta tulee kullanruskea. Toki leivät voi paistaa myös uunissa (n. 225 asteessa). Kullakin on omat mieltymyksensä Bolo do Cacon koostumuksesta, itse pidän hieman rapsakammasta pinnasta.

Tarjoile leipä valkosipulivoin kera: sekoita hieman sulaneeseen voihin pilkottua valkosipulia, persiljaa ja suolaa. Laita maustumaan ja jähmettymään hetkeksi jääkaappiin ja sivele sen jälkeen lämpimien Bolo do Cacojen väliin.

Maittavia makuhetkiä Madeiralla!

Aurinko_logo_transparent– Maiju Raami

Lähde herkuttelemaan Madeiralle. 7 vrk alk. 450 €