Syksy saapuu, vai saapuuko?

Moni mieltää syyskuun kuukaudeksi, jolloin heitetään hyvästit kesälle. Hellemekot vaihdetaan paksumpiin ja siirrytään syksyn kautta tulevaan talveen. Sateetkin, tänä vuonna jopa räntäsateet, alkavat olla säännöllinen ja ei-niin-toivottu vieras kotimaassa. Eikö kesä voisi jatkua edes hieman pidempään?

No voi, totta kai! Etelässä kesä jatkuu vielä pitkään, jos mittarina käytetään lämpöä ja aurinkoa. Mallorcalla syksyn ensimerkit näkyvät, ei suinkaan sateina, vaan päivän lyhentymisenä. Aikaisin ylösnoustessa päivä on vielä hämärä, aurinko tosin alkaa sarastaa nopeasti ja aamukahvin aikaan olikin taas täysin valoisaa. Valoisia tunteja mahtuu vuorokauteen vielä tähänkin aikaan vuodesta yli puolet.

Yksi syksyn merkki on myös kesän alennusmyyntien loppuminen. Kauppojen ikkunoita eivät korista enää Ale-ilmotukset vaan ihanat syysvaatteet upeissa syksyn väreissä. Olisihan se ihanaa ostaa muhkeanpehmeä neule ja paksumpi syyshame, mutta totuus on kuitenkin se, että Mallorcan syksyisissä lämpötiloissakaan neuleen pukeminen ei tule kysymykseen. Sovituskopissakaan.

Onhan se suomalaiselle outo tunne, kun tietää lähestyvänsä lokakuuta, mutta ympärillä on vielä täysi kesä. Itseni lisäksi nimittäin myös lämpömittari on tänä vuonna täällä päättänyt olla välittämättä siitä, mitä kuukautta elämme. Mittari keikkuu edelleen iloisesti 30 asteen tuntumassa päivästä toiseen.

Herkkuja ja aktiviteetteja

Palma_048.jpg_4889

Palman keskustassa iltaa kannattaa viettää jossakin alueen monista tapas-baareista.

Syksyn merkkejä on siis oikeasti hankala löytää muualta kuin vaateliikkeiden näyteikkunoista. Rannat ovat edelleen täynnä auringonpalvojia ja rantaelämästä nauttivia ihmisiä, vesiurheiluaktiviteetit täydessä käynnissä ja vesipuistokin auki syyskuun loppuun saakka.

Illat alkavat jo hiljalleen hämärtyä, vaikka varsinaista säiden viilenemistä saadaan odotella vielä pitkään. Syksyn lähestyessä on ihanaa istua iltaa jossakin Palman keskustan tapas-baarissa. Monet näistä pienistä baarin ja ravintolan yhdistelmistä ovat erittäin suosittuja, joten tunnelma voi toisinaan olla tiiviskin.

Palma_107.jpg_4948

Rullaluistelu on Palmassa suosittu aktiviteetti, ja siihen loistavasti soveltuu tasainen Palman kaupungin rantabulevardireitti.

Osa ihmisistä seurustelee tiskiin nojaillen, nauttien samalla pienistä tapas-annoksista lasillinen paikallista viiniä kyytipoikanaan. Osa taas viettää iltaansa pystypöydissä eri annoksia ja olutta nautiskellen. Puheensorina soljuu tasaisena, Palma on eloisa vielä syyskuun loppupuolellakin!

Ohjelmaakin riittää sitä kaipaaville. Esimerkiksi Pirates-merirosvoshow Magalufissa on nopeatempoinen: aika menee kuin siivillä, kun keskittyy ihailemaan merirosvojen akrobaattisia temppuja. Pirates-näytöksessä viihtyvät takuuvarmasti kaikenikäiset vauvasta vaariin ja kaveriporukoista perheisiin ja pariskuntiin.

Lämpöasteet ovat kuitenkin keskikesän paahteista hellittäneet jo sen verran, että liikuntaa harrastavat suuntaavat ahkerasti lenkkipoluille aamu- ja ilta-aikaan. Mallorcalta löytyy hyvin merkittyjä patikkareittejä, joiden varsilla voi pysähtyä ihailemaan maisemia ja ympäröivää luontoa, kenties keräämään villiyrttejäkin. Hölkkäkilometrejä tosin kertyy mittariin huomattavasti enemmän Palman rantabulevardilta, joskin osa matkasta voi taas siellä mennä huvipursia ihastellen. Mutta mikäs siinä lenkkeillessä, kun vieressä kohoaa vielä kaunis katedraali.

Rullaluistelu on täällä niin ikään kovassa suosiossa, ja siihenkin Palman rantabulevardi tarjoaa mitä oivallisimmat puitteet.

Aamulenkin jälkeen saa luvan kanssa herkutella alkusyksyn antimilla. Tuoreet viikunat ja mehevät, makeat viinirypäleet täyttävät niin toripöydät kuin kauppojen hedelmäosastotkin.

Keskiviikkoisin Santa Catarinan viinitilalla käydessämme saimme jännittää, koskahan heidän viinirypäleensä ovat poimintavalmiita, koska on sadonkorjuun aika ja milloin uuden viinin valmistus alkaa. Luultavimmin saamme odotella vielä syyskuun. Syksy on sadonkorjuun aikaa, vaikka samaan aikaan jäätelö sulaa edelleen käsiin.

Satu Lehtinen

Aurinko_logo_transparent

Vietä lämmin syksy Mallorcalla tai varaa ensi kesän lomasi ja lunasta ennakkovaraajan etusi – Mallorcan kesä 2015 on nyt myynnissä! Kaikki Mallorcan matkat löydät täältä.

Kaikki syksyn matkat – alk. 285 € / hlö