Zakinthos – Idän Kukkanen

Venetsilaiaset käyttivät Kreikan lounaisrannikolla sijaitsevasta Zakinthoksen saaresta nimitystä ”Zante, Fior de Lavante” eli Idän Kukkanen. Nimi viittaa itätuuleen, joka kuljetti mukanaan lukuisten villikukkasten tuoksua mailien päähän merelle. Merimiehetkin pystyivät haistamaan saaren jo kauan ennen kuin saari tuli näkyviin.

Zakinthoksen saari on historian aikana kulkenut valloittajalta toiselle. Venetsialaiset hallitsivat saarella noin 300 vuoden ajan, ja suurin osa saaren rakennuksista on venetsialaiseen tyyliin rakennettuja. Vuonna 1953 ollut suuri maanjäristys tuhosi suurimman osan rakennuksista, mutta saaren rakennusperinteitä on jatkettu. Venetsialaisen tunnelman voit edelleenkin aistia kävelemällä Zakinthoksen kaupungin kapeita katuja pitkin. Kaupungille kannattaa lähteä kävelylle, illalliselle paikalliseen tavernaan nauttimaan saaren herkuista tai piipahtaa illan hämärtyessä lasilliselle ouzoa.

AM_gerakas beach_63073

Gerakas Beach on yksi Zakinthoksen suosituimmista rannoista.

Osassa kaupungin ravintoloista voit illallisen tai lasillisen aikana nauttia taitavien paikallisten muusikoiden kitara- ja mandoliinimusiikista ja tuntea olevasi Italiassa. Zakinthoksen saarta ei turhaan sanotakaan Kreikan Firenzeksi.

Tuliaisostokset

Tuliaisostokset ja niiden suunnittelu kuuluu osaksi lomaa. Zakinthokselta suosittuja tuliaisostoksia ovat muun muassa viinit, oliivit, oliiviöljy, timjamihunaja, erilaiset yritit ja hedelmät sekä pasteli- ja mandolato-herkut. Pitsiliinat, kilpikonnamatot, keramiikka, käsintehdyt korut ja koristeet ovat nekin monen tuliaisia etsivän ostoslistalla.

Vuoristokylissä ja teiden varsilla tapaa omia tuotteitaan myyviä ihmisiä pienten kojujensa takana, Zanten kaupungin Alexandrou Roma -kauppakadulla voi ostoksia tehdä kiinteähintaisissa merkkiliikkeissä. Lomakylistä puolestaan löytyy kattavasti erilaisia matkamuistomyymälöitä, joissa on mahdollisuus tehdä erilaisia löytyjä.

Romanttisia hetkiä rakkaan kanssa

Rakastavaisille Zakinthoksen saari tarjoaa kosolti upeita ja romanttisia hetkiä. Vie kumppanisi romanttiselle illalliselle Kampin näköalaravintoloihin, Kerin majakalle tai Bochalin kukkulalle nauttimaan maisemista ja ihailemaan unohtumatonta auringonlaskua. Nämä samat uskomattoman kauniit maisemat, vehreä luonto ja kauniit kalkkikivikalliot ovat toimineet inspiraationlähteenä vuosisatojen ajan myös kirjailijoille ja taiteilijoille. Tiesitkö, että Zakinthoksen saaren tunnetuin paikallisasukas on Kreikan kansallislaulun sanoittanut runoilija Dionisios Solomos.

Agios Dionisioksen juhlaa Zantessa

1

Agios Dionisiosin juhlat keräsivät niin lomalaiset kuin paikallisetkin illalla Zanten kaupunkiin.

24.8. juhlittiin saaren suojeluspyhä Agios Dionisiosta. Saaren oma aatelispoika päätti jo nuorena omistaa elämänsä jumalan palvelemiselle, ja niimpä hänestä tuli pappi Daniel 1500-luvulla. Hyvän työn ansiosta hänet ylennettiin myöhemmin Eginan piispaksi, samalla Daniel otti käyttöön nimen Dionisios.

Dionisios oli karismaattinen henkilö, joka teki saarella paljon hyvää ihmisten parissa. Vajaat 100 vuotta kuolemansa jälkeen Dionisios julistettiin pyhäksi. Uskotaan, että Dionisios kulkee edelleen kansan parissa ihmeparannuksia tehden.

3

Suussasulavia paikallisherkkuja.

Juhlapäivän ympärille on rakentunut myös kunnon markkinat, jolloin satama täyttyy kojuista, joissa myydään mitä erilaisempia asioita: astioita, vaatteita, kenkiä, aurinkolaseja, koruja, mausteita ja paikallisia makeita herkkuja. Hinnat ovat edullisia, mutta tinkiminen kuuluu myös asiaan.

Illan juhlinnat keräävät tuhansittain sekä paikallisia että lomalaisia Zanten kaupunkiin. Päivän ja illan aikana paikalliset käyvät tervehtimässä Agios Dionisiosta, jonka maallisia jäänteitä pidetään nähtävänä lasiarkussa Dionisioksen kirkossa. Myöhemmin illalla Dionisiosta kuljetetaan kansan parissa ympäri kaupunkia juhlakulkueessa. Ilta huipentuu huikeaan ilotulitukseen Zanten kaupungin yllä.

Kesän kiireisin aika on nyt ohi ja saari rauhoittunut tärkeimmän juhlapäivän jäljiltä. Tervetuloa viettämään leppoisaa syyslomaa aurinkoisen lämpimälle Zakinthoksen saarelle Kreikkaan!

Jenni Kokkkonen ja Sini Lahti

Aurinko_logo_transparent

Varaa loma ensi kesäksi Zakinthokselle – 7 vrk alk. 425 €