Hemmottelua hamamissa

Sinä päivänä Alanyassa oli pilvistä eikä rantaelämä houkuttanut. Tein pitkän juoksulenkin rantabulevardilla ja rehkin hetken rannan kuntoilulaitteissa. Reippailu tuntui auringossa loikoilun jälkeen hyvältä, ja päätin jatkaa päivää hikisissä merkeissä. Varasin ajan hamamista, vaikka hieman mietin mitä ihmeellistä hamam voisi saunan ystävälle tarjota.

turkki 023

Mukavia ruudullisia pyyhkeitä sai myös ostaa Alanyasta.

Olin kuvitellut, että hamamit ovat täynnä itämaista eksotiikkaa, lasimaalauksia korkealle kaartuvissa katoissa, kullalla silattuja peilejä ja hiljaisuutta, jonka rikkoi vain vienosti virtaavan veden ääni.  No ihan näin ei ollut, vaan hamamin tunnelma oli pikemminkin kotoinen ja simppeli, mutta rento tunnelma lupasi hyvää, samoin erittäin siistit tilat.

Aluksi minut johdatettiin pikkuiseen pukuhuoneeseen, jossa vaatteet, laukun ja arvoesineet sai jättää lukolliseen kaappiin (arvoesineeksi lasketaan myös torilta ostettu kilo appelsiineja, sillä ne olivat järjettömän hyviä). Puin päälle omat biksut, sujautin jalkaan varvastossut ja sipsuttelin saunaan.

Lauteilla oli ruudulliset liinat ja seinän vieressä hyvin suomalaisen näköinen kiuas, löylykauhan varsikin luultavasti koivusta veistetty. Heitin reippaasti vettä kiukaalle ja tanskalaisperhe alalauteilla painoi päät polviin. Yritin olla hymyilemättä, me suomalaiset emme saunassa ihan vähästä hätkähdä.

Tavallisesta saunasta minut johdatettiin höyrysaunaan. Mintun tuoksu leijaili ympärilläni ja mosaiikkilaattojen kuviot johdattivat ajatukset tuhannen ja yhden yön satuihin. Itämaista eksotiikkaa oli sittenkin saatavilla.

turkki 011

Musta saippua tekee ihmeitä iholle.

Höyrysaunan jälkeen oli vuorossa niin perusteellinen pesu, että ihoa ei hetkeen tarvinnut kuoria. Pesuhuoneessa kaunista kaakelia oli lisää, ja huonetta hallitsi mahtava marmorinen napakivi. Makasin kivellä sitruunantuoksuisen saippuavaahdon keskellä ja kehoani hangattiin karhealla pesukintaalla. Minua, aikuista ihmistä, käänneltiin kyljeltä toiselle kuin pikkupullaa, korvatkin pestiin. Hieman noloa, mutta niin taivaallisen ihanaa!

Ennen hierontaa käperryin hetkeksi lepohuoneen valkoisen tuolin syliin. Pehmeä pyyhe ympärillä ja mutanaamio kasvoilla söin mansikoita ja siemailin kuohuviiniä. Silmät menivät vähitellen kiinni, ja vaivuin joutilaisuuden autuuteen.

Hemmottelu hamamissa päättyi hierontaan. Jos pesuhuoneessa tuntui pikkupullalta, niin hieronnassa tunsin olevani paprika, jonka kuorta pehmitettiin runsaassa öljyssä. Säryt ja jumitukset hierottiin pois taitavasti, ja paljosta kävelystä kipristelevät varpaatkin saivat hellivän hieronnan.

Syöminen on yksi tärkeimmistä lomanautinnoista.

Seuraavana päivänä paistoi aurinko, mutta vieläkään ranta ei kiinnostanut. Menin kampaajalle, manikyyriin sekä kasvohoitoon, ja lounaaksi söin vain (lomalla juusto lasketaan vihannekseksi) vihanneksia.  Olin päässyt hyvinvointia edistävän hemmottelun makuun.

Annina Metsola

 

 

Aurinko_logo_transparent

 

Ensi kesäksi Alanyaan alk. 410 eur (kun varaat vähintään 150 vrk ennakkoon, saat 100 euron ennakkovaraajan edun!).