Lanzarote on vastakohtien valloittava saari

Lanzarote on pieni mutta pippurinen saari, jossa tekemistä, näkemistä ja kokemista riittää loman jokaiselle päivälle. Kanariansaarista Lanzarote on ainutlaatuisin ja omaleimaisin — täällä voit kokea mustan maan tulenpalavat henkäykset ja luonnon mahtavan mahdin.

Saaren eteläisen ja pohjoisen alueen maisemat eroavat suuresti toisistaan, kannattaa siis ehdottomasti käydä tutustumassa molempiin kohteisiin. Aurinkomatkojen suosituin retki on maanantaisin järjestettävä tuliperäinen etelä, joka nimensä mukaisesti suuntautuu saaren eteläiseen osaan. Retkellä saa konkreettisen käsityksen elämän peruselementeistä: maa, vesi, tuli ja ilma.

Kamelikyytiä kuussa

Lanza103.jpg_7225

Ruta de lunalla eli ”kuukierroksella” matkaa taitetaan hetken aikaa myös kamelikyydillä.

Lanza055.jpg_7256

Los Hervidoksen rannalla musta maa ja kuohuva meri kohtaavat

Koko perheelle sopivalla elämysretkellä käydään kuumuutta hehkuvassa ainutlaatuisessa Timanfayan kansallispuistossa. Puistoin maisemia voisi verrata kuuhun, niin erilaista ja ainutlaatuista se on. Ruta de luna eli kuukierros tehdään bussilla kansallispuiston kuumaisemissa suurten laavamassojen ympäröimänä.

Vaikka edellisestä tulivuorenpurkauksesta on aikaa jo yli 300 vuotta, voi maan sisältä hehkuvan kuumuuden silti yhä edelleen tuntea. Ja kyllähän se ihan oikeasti hehkuukin! Todisteen näet ja tunnet, kun käteesi kaadetaan kuumaa hiekkaa, tai kun vettä kaadetaan maan uumeniin ja se syöksähtää hetkessä ylös höyrymassana.

Retkibussi vaihdetaan hetkeksi myös hieman keinuvampaan kyytiin, eli matkataan kierros mustan maan maisemissa kamelien selässä. Los Hervidoksen rannalla koetaan taas maan ja veden valtataistelu paikassa, jossa musta maa ja kuohuva meri kohtaavat: tyrskyt lyövät laavan ja meren muovaamiin rantaluoliin tyrskykallioilla, mikä on vallan upea näky!IMG_2653B.jpg_7260

Kun suuntaamme kraatterin pohjalla siintävälle El Gofon vihreälle laguunille, saattavat maisemat tuntua tutuilta. Täällä on kuvattu useita tuttuja elokuvakohtauksia, kuten esimerkiksi Kapteeni Nemoa Omar Shaifin kera. Hänellä onkin ollut Lanzarotella oma asunto, joka nykyisin toimii yleisölle avoinna olevana museona. Museon läheltä löytyy myös suosittu ravintola Lagomar, jonka erikoiselta piha-alueelta löytyy esineitä Kapteeni Nemon tv-sarjan kuvauksista.

Ikuisen lämmön grilli

Kierros Timanfayan kansallispuistossa sykähdyttää jo päiväsaikaan, mutta aivan omiaan on kokemus ilta-auringonlaskusta vuorten taakse. Iltakierroksella retki huipentuu illalliselle ravintola El Diablossa. Täällä ateria valmistuu maan uumenista kumpuavassa ikuisen lämmön grillissä. Illallisella on nimikin, joka taatusti jää mieleen: pirun illallinen.

Vastapainona saaren eteläisen osan mustalle, laavan peittämälle maapohjalle on saaren pohjoisosan vihreämpi maisema. Kuuluisimpia nähtävyyksiä saaren pohjoisosassa on mm. Jameos del Agua -laavatunneli maanalaisine järvineen ja siellä asustavien sokeine albiinorapuineen. Ehdoton vierailukohde on myös Lanzaroten kuuluisan arkkitehdin, Cesar Manriquen omalaatuinen, laavakuplien sisään rakennettu taiteilijakoti, joka tänä päivänä on niin ikään avoinna yleisölle.

Tuhannen palmun laakso Harian kylässä näkyy upeasti Los Helechosin näköalapaikalta. Aloe veran viljely on lisääntynyt saarella runsaasti viimeisten vuosien aikana, saaren pohjoisosassa pääset tutustumaan viljelmiin ja testaamaan, miltä tuotteet tuntuvat. Sieltä tarttuu näppärästi matkaan myös matkatuliainen jos toinenkin kotiin vietäväksi.

Pohjoisosaan maisemiin pääsee tutustumaan Aurinkomatkojen retkibussin kyydissä torstaisin. Lämpimästi siis tervetuloa monipuoliselle ja ainutlaatuiselle Lanzaroten saarelle!

Aurinko_logo_transparent

Satu Lehtinen

 

Matkat Lanzarotelle Aurinkomatkoilta – 7vrk alk. 475 € / hlö