Merellinen Madeira

Madeiraa ympäröivä Atlantti on sanalla sanottuna uskomaton. Se omaa kaikki sinisen sävyt aina uhmakkaan petrolinsinisestä hehkuvan kirkkaaseen turkoosiin. Sen kauneutta ja vaihtelevia ominaisuuksia voi ihailla melkein saaren joka kolkasta. Atlantti houkuttelee lähes seireenin tavoin pulahtamaan sen virkistävään syleilyyn, mutta Madeiran pinnanmuodostus ei useimmiten mahdollista tätä hellää kohtaamista. Jyrkät ja korkeat kallionseinämät, arvaamattomat kivikot sekä vaikeakulkuisuus koettavat estää vesipetoja pääsemästä kosketuksiin sulosoinnuin kutsuvan meriveden kanssa.

Merivesialtaita ympäri saarta

Mad371_69169

Merivesialtaita löytyy joka puolelta Madeiraa.

Meriveteen pulahtamisen haikeaan kaipuuseen ratkaisun tuovat kaikkein hankalimmissa paikoissa merivesiuimalat. Etenkin Funchalin alueella merivesialtaat ovat erittäin suosittuja. Vanhan kaupungin alueella on Barreirinha sekä Lidon ja Ajudan alueella sijaitsevat Club Naval ja Ponta Gorda. Merivesiuimaloissa lomapäivä vierähtää nopeasti merivesialtaissa lilluessa sekä Atlantin aalloilla polskutellessa, aurinkoa palvoessa ja muuten vain rentoutuessa. Hotellialueella on kolmaskin merivesiuimala, Lidon merivesiuimala, joka on yksi tunnetuimmista merivesiuimaloista. Se on kuitenkin kunnostustöiden alla ainakin ensi kesään asti.

Merivesialtaita on ympäri saarta. Esimerkiksi saaren pohjoisosassa Porto Monizin kylässä luontoäiti on suunnitellut ja muovannut laavakivien avulla omia merivesiuimaloitaan jylhiin maisemiin. Altaat täyttyvät merenkäynnin mukaan, eli luonnonmukaisesti. Näin ollen laavakivialtaissa uiskennellessa voi samalla ihailla Madeiran vesistön kaloja, jotka Atlantin aallot ovat kuljettaneet mukanaan altaisiin.

Madeiran rannat

shutterstock_197039213_70505

Vaikka Madeiraa ei pidetä rantakohteena sanan varsinaisessa merkityksessä, löytyy vehreältä saarelta toki niitäkin.

Madeiraa ja Funchalia ei välttämättä pidetä perinteisessä mielessä rantakohteina, mutta saari saattaa yllättää vierailijansa rantatarjonnallaan. Jos jonnekin päin saarta ranta pystytään muodostamaan, paikka hyödynnetään takuuvarmasti. Madeiran rannat ovat useimmiten laavakivihiekkaisia sekä kivisiä saaren syntyperästä johtuen. Rannat ovat yleensä kooltaan pieniä, mutta sen johdosta myös idyllisiä ja tunnelmallisia. Madeiran suurin yleinen ranta on aivan Funchalin tuntumassa, Praia Formosa, jossa voi viettää rentouttavan lomapäivän Atlantin pauhatessa rauhoittavasti vieressä tai aktiivisemmin erilaisista urheiluaktiviteeteista nauttien.

Jos taas mielii vaaleaa hiekkarantaa, niitä saarella on kaksi. Länsipuolella saarta on Calheta, jonne kullankeltainen hiekka on tuotu Marokosta ja Manner-Portugalista. Saaren itäpuolella lähellä lentokenttää on Machicon ranta, jossa on sekä vaalea- että laavahiekkaranta. Paikalliset elävät aktiivista ja vilkasta rantaelämää varsinkin kesäisin, jolloin he seilaavat sankoin joukoin myös Porto Santon naapurisaarelle, missä on 9 kilometriä pitkä vaalea hiekkaranta ihan omasta takaa.

Kun merivesialtaat ja rannat on koluttu läpi ja vesipedon himoja ei ole vielä tyydytetty, apuun rientää vesipuisto Aquaparque de Santa Cruz. Siellä on tarjontaa niin pienille kuin vähän isommillekin polskuttelijoille. Aquaparque de Santa Cruzissa on altaita ja erilaisia liukumäkiä ja se on auki kesäaikaan. Myös meriretket tarjoavat uintimahdollisuuksia, esimerkiksi delfiini- ja valasbongausretkillä voi päästä uimaan leikkisien delfiinien kanssa.

No vesipeto, mitä enää odottelet? Täällä kristallin kirkas Atlantti ja lämmittävä aurinko odottelee jo. Simmarit jalkaan ja Atlanttiin, plumpsis!

Maiju RaamiAurinko_logo_transparent

Madeiran kausi jatkuu ympäri vuoden! Lomamatkat alkaen 485 €