Ah aurinkoisen leppoisa Agadir

Agadirilla on aurinkoisen kaupungin maine, eikä syyttä, täällä paistaa aurinko lähes 300 päivänä vuodessa. Viime viikkoina Marokossa on hämmästyttävää kyllä hieman myös sadellut.Talvikuukausina Atlantin valtamereltä saattaa nousta usvaa aamuisin, mutta lähes joka päivä taivas on täysin kirkas puoleen päivään mennessä. Agadirin ilmasto on suomalaisille mieluinen, lämpötila kohoaa päivisin kahteenkymmeneen asteeseen, mereltä puhaltaa raikas tuuli ja yöllä on mukavan viileää nukkua.

Marokko 318_66856

Aurinkoinen Agadir on vain 5 tunnin 30 minuutin lentomatkan päässä talvisesta Suomesta.

Agadirin lomakaupungilla on monet kasvot. Kilometrien mittaisella rantabulevardilla kävellessään voisi kuvitella olevansa jossakin Välimeren rannalla sijaitsevassa Euroopan kaupungissa. Rantabulevardin varrella on runsaasti hotelleja, ravintoloita ja kahviloita. Huvipursisatamassa koreilevat maailmanlaajuisesti tunnetut liikeketjut. Puheensorinasta päätellen voisi kuvitella olevansa vaikka Ranskan Rivieralla, sillä Marokon historiasta johtuen lähes kaikki marokkolaiset osaavat ranskaa. Rannan pohjoisessa päädyssä kohoaa kuitenkin kukkula, joka kertoo sen rinteeseen kirjaillulla tekstillä, mikä maa on kyseessä. Valkoisilla kivillä on muodostettu metrien korkuiset sanat arabiaksi; الله الوطن الملك [Allāh, al-Watan, al-Malik], jotka kertovat Marokon moton. Se selviää Aurinkomatkojen Agadirin kaupunkikierroksella.

shutterstock_169108727_Morocco_agadir_marina_RF_71097

Aurinkomatkojen Agadirin kaupunkikierroksella paljastuu kivillä kirjoitetun tekstin salaisuus

Aitoa marokkolaista elämää Agadirissa voi kokea, kun suuntaa matkansa paikallisten asuinalueille ja varsinkin soukiin eli kaupungin suurimmalle, muurein ympäröidylle, markkinapaikalle. Soukissa kauppaa käydään aamusta iltaan, käytävien varsilla on tarjolla kaikkea mitä ihminen voi kotiinsa kaivata, muttereista mausteisiin ja huonekaluista tuoreisiin vihanneksiin. Soukin kujilla tuoksut vaihtuvat sen mukaan mitä missäkin on myynnissä, nahkaisia tossuja ja laukkuja, hunajaa, saippuoita ja veden kielelle nostattavia ruokien tuoksuja pienistä ravintoloista, joissa marokkolaisia herkkuja saa todella edulliseen hintaan.

Marokko 036_66844

Aurinkoisuus ei jää pelkkään säätilaan, sillä marokkolaiset ovat ystävällisiä ja hymyileviä.

Kaupungin keskustan halki kulkee muutama pääkatu rannan suuntaisesti, Agadirissa on helppo suunnistaa, ja jos ei itse löydä perille, niin voi ottaa pienen punaisen taksin, jolla pääsee kaupungin päästä päähän 20 dirhamilla, eli alle 2 eurolla. Agadirin ydinkeskustassa on vehreitä puistoja, joissa paikalliset viettävät aikaansa tuttavia tavaten. Suosituin vapaapäivän viettopaikka on lintupuisto, jossa voi nähdä monia lintulajeja muun muassa upeita vaaleanpunaisia flamingoja sekä lintujen lisäksi vekkuleita vuohia, laamoja ja gaselleja. Lintupuiston lähistöltä voi nousta minijunan kyytiin, joka tutustuttaa Agadirin katuihin hauskalla tavalla.

Marokko_FAM_03_2013 046 (4)_63322

Useissa Marokon lomakohteissa on tyylikkäitä kahviloita, joissa – yllätys, yllätys – tarjotaan ranskalaistyyppisiä leivonnaisia.

Agadirissa matkailijoiden suosimia vierailukohteita ovat Olhaon puistossa sijaitseva valokuvamuseo sekä kaupunginmuseo, jossa on Marokon alkuperäisväestön, berbereiden koruja ja esineistöä sekä vaihtuva nykytaiteen näyttely. Valokuvamuseossa on esillä mustavalkoisia valokuvia, joista paljastuu kaupungin historia. Agadirista voi lähteä tutustumaan Marokon muihin mielenkiintoisiin kaupunkeihin. Päivän mittaisten retkien saavutettavissa ovat kuuluisa Marrakech lukuisine historiallisine nähtävyyksineen, kalastajakaupunkina tunnettu Essaouira, punaisin muurein ympäröity Taroudant ja Tioutin viehättävä pikkukylä keitaineen. Kirsikkana kakussa Agadirin kaupungin alueella on hyvät mahdollisuudet myös sporttisen loman viettoon.

Aurinkoisin terveisin, Agadirin Aurinkomatkojen opastiimi

Agadir, alk. 205 €

 

Jos et vielä ole lukenut 5-osaista Marokon matkakertomusta niin piipahda tunnelmissa.

aurinkomatkat-logo