Phuketin rannat kutsuvat edelleen

Phuketin rantojen siistiminen on herättänyt paljon kysymyksiä Thaimaahan matkan varanneissa ja sinne lomaa suunnittelevissa. Miten hymyjen maassa pääsee nauttimaan hyvästä lomatunnelmasta ja rantaelämän riemuista? Keräsimme tähän yleisimmät kysymykset ja vinkit rentouttavan aurinkoloman varmistamiseksi. 

phuket5

Palmut tuovat mukavasti varjoa rannalla.

Mitä on tapahtunut?

Toukokuussa Thaimaassa valtaan astunut sotilashallinto otti yhdeksi tärkeimmistä tavoitteistaan korruption kitkemisen ja yhteiskunnan järjestämisen. Phuketin lomasaarella moni toimenpiteistä liittyi matkailupalveluihin, onhan matkailu saaren pääelinkeino. Muun muassa luvattomia rakennuksia määrättiin purettavaksi, ilman lupaa kulkevia takseja määrättiin rekisteröitymään ja laittomuuksia hyväksyneiden viranomaisten lahjontaa alettiin suitsia entistä ankarammin. Yksi näkyvimmistä muutoksista tapahtui Phuketin rannoilla: julkisilla alueilla luvattomasti palveluja tarjoavat yrittäjät määrättiin siirtymään pois rannoilta. Vuosien varrella rantahiekalle laittomasti rakennetut myyntikojut, hierontapisteet ja rantavälinevuokraamot poistettiin.

phuket2

Rannan rauhaisa tunnelma houkuttelee päiväunille.

Miten muutos näkyy Phuketin rannoilla?

Tällä hetkellä Phuketin päärannoilla ei ole vuokrattavana aurinkopetejä tai varjoja eikä rannoilla ole hieronta- ja ravintolapalveluita tarjoavia kojuja.

Onko palveluja tarjolla ollenkaan?

Phuketin päärannoilla Patongilla, Karonilla ja Katalla ei maksullisia aurinkopetejä ja -varjoja ole vuokrattavana. Rannoilla on yksittäisiä juomanmyyjiä ja hierojia, mutta heillä ei ole kiinteitä rakennelmia käytössään. Heti hiekkarantojen edustalla rantakatujen varsilla on entiseen tapaan runsaasti ravintola- ja hemmottelupalveluita. Hotellien palveluihin muutoksilla ei ole vaikutusta: hotellien allasalueilla auringosta, ruoasta, juomasta ja hemmottelusta saa nauttia tuttuun tapaan.

phuket3

Moni lomalainen ihastelee Phuketin luonnonkauniita rantoja.

Miten rannalla voi ottaa aurinkoa?

Rannalle voi viedä mukanaan pyyhkeen, tai muun makuualustan. Omien aurinkovarjojen vieminen rannoille ei tällä hetkellä ole sallittua.

Mitä muita vaihtoehtoja matkailijalla on auringonottoon?

Hotellien allasalueet tarjoavat hyvän lähtökohdan aurinkoisesta päivästä nauttimiseen. Useimmissa hotelleissa allasalueilla on hotellin asukkaille maksuttomia aurinkovarjoja sekä petejä. Päärantojen ja rantatien välissä kulkee viherkaistale, jonka isojen puiden varjosta moni matkailija on löytänyt oman sopukkansa rantapäivän viettoon.

DSC_4774

Rajoituksista huolimatta Phuketin rannoilla näkyy jonkin verran lomalaisten omia aurinkovarjoja.

Hotellien allasalueiden ja Phuketin julkisten rantojen lisäksi alueella on vaihtoehtoja aurinkoisesta päivästä nauttimiseen. Patongin eteläpuolella on yksityinen ranta-alue Paradise Beach, jolla on auringonottajille tarjolla petejä ja varjoja. Rannan päivämaksu on 100 Thaimaan bahtia eli n. 2,5 euroa. Aurinkomatkojen ja meriretkiyhteistyökumppanimme Raya Diversin saariretkillä pääsee nauttimaan Andamaanienmeren rentouttavasta tunnelmasta. Phuketin edustalla vartin venematkan päässä sijaitseva Coral Islandilla lomalaisella on käytössä aurinkopedit ja -varjot ja muita rantapalveluja.

phuket1

Rentoa rantafiilistä omalla pyyhkeellä.

Millaista palautetta muutoksesta on tullut?

Matkailijoista monet ovat ihastelleet rantarakennelmien alta paljastuneita häikäisevän kauniita ja rauhallisia rantoja. Thaimaan kirkkaana säteilevä aurinko on herättänyt huolta auringolta suojautumisesta. Osa kokeneista Phuketin-kävijöistä on saattanut kaivata vuosien varrella tutuksi tullutta rantayrittäjää.Useat paikalliset ovat kiitelleet luonnonkauneuden paluuta Phuketin rannoille – ovathan upeat hiekkarannat yhtenä keskeisenä syynä siihen, miksi niin moni matkailija on ihastunut Etelä-Thaimaahan. Järjestyksen palautus on helpottanut alueen luvallisten yrittäjien mahdollisuutta tarjota entistä parempaa palvelua matkailijoille. Loma-aktiviteettien järjestäminen onnistuu aikaisempaa paremmin reilujen pelisääntöjen puitteissa.

phuket4

Piknik rannalla onnistuu edelleen.

Onko tilanteeseen tulossa muutos?

Phuketin paikallisviranomaiset toivottavat matkailijat nauttimaan Thaimaan lämmöstä mahdollisimman mukavissa merkeissä ja pyrkivät tarjoamaan matkailijoille tärkeät palvelut luontoa ja lakia kunnioittaen. Viranomaiset pohtivat parhaillaan parasta tapaa järjestää rantapalvelut. 

Aurinkomatkojen kohdehenkilökunta Phuketissa seuraa tilannetta jatkuvasti, onhan lomalaistemme viihtyvyys tärkein tavoitteemme. Uusimmat uutiset ja päivitykset saa kätevimmin Facebookin Phuket-aiheisesta ryhmästä (Aurinkomatkat – Phuket) ja Twitteristä (@AurinkoPhuket).

Blogin kuvat on otettu viikolla 47 Katan ja Karonin rannoilta.

Tervetuloa Phukettiin!

– Kimmo Kiviranta

Aurinko_logo_transparent