Gran Canarian lumoava pohjoinen

Ihailen retkibussin ikkunasta Gran Canarian vuoristomaisemia. Olemme noin 1600 metrin korkeudessa ja näkymä on uskomaton. Silmänkantamattomiin jatkuva kanjonimaisema, joka päättyy kirkkaan sinisenä kimmeltävään Atlanttiin. Rotkon reunat on kuorrutettu palmulehdoilla ja viiniviljelmäterasseilla, kaukana horisontissa siintää Teneriffan Teide-vuori. Gran Canarian pohjoisosa on vienyt sydämeni.

Mmmm, hunajarommia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alfredo Kraus, Julio Iglesias, Tom Jones ja monet muut kuuluisat romminystävät ovat jättäneet jälkensä tehtaan tammitynnyreihin.

Retkipäivämme saaren pohjoisosiin alkoi Arehucasin rommitehtaalta. Arucasin kylässä sijaitseva Arehucas on Euroopan vanhin ja suurin yhä toiminnassa oleva rommitislaamo. Arehucas – rommia myydään ympäri maailman ja vuodesta 1892 alkaen Arehucas on toiminut rommin hovitoimittajana Espanjan kuninkaallisille.

Los Angelesissa on Walk of fame-katu, ja meillä täällä Kanarialla on Rum stillery of fame- rommitehdas. Arehucasin tehtaalla on riveittäin rommitynnyreitä joiden päätylevyjä koristavat tehtaassa vierailleiden tähtien nimikirjoitukset. Suosituin herkku maistelupisteellä näyttää olevan paikallinen erikoisuus hunajarommi.

Finca Tirma- Banaaniviljelmä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valtavat banaanitertut houkuttelevat poimimaan banaaneja suoraan tertuista.

Kanariansaaret on laavapitoisen maaperänsä vuoksi erittäin hyvä kasvupohja kasville kuin kasville. Saarella kasvaa lähes 600 endeemistä kasvilajia ja lisäksi täällä viljellään banaania, tomaattia, mangoa, papaijaa, perunaa, appelsiineja ja sitruunaa.

Finca Tirman banaaniviljelmällä, jättimäisten banaaninlehtien alla kulkiessa tuntee itsensä kovin pieneksi.Kypsä banaaniterttu voi painaa jopa 25 kiloa ja yhdessä tertussa on noin 200 banaania.

Puerto de las Nieves-Luminen satama

O

Satamaravintolassa kala on niin tuoretta, että se sulaa suussa.

Lounastamme Agaeten kylän satamassa. Puerto de las Nieves muistuttaa sinivalkoisine taloineen pientä kreikkalaista kylää. Kylän aukiolla kiireettömästi siestaa viettävät miehet luovat rentoa tunnelmaa; yksi polttaa piippua ja toisella on käsissään päivän lehti.

Lounasravintolassamme pöytään kannetaan paikallisia herkkuja: ryppyperunoita ja mojo-kastiketta, Potaje-keittoa, Kanarian rantavesiltä kalastettua tuoretta kalaa sekä vihersalaattia mangolla ja papaijalla maustettuna.

Lounaan jälkeen linja-autosta kuuluu tasainen tuhina

O

Pohjoisen utuisen upeaa tunnelmaa.

Retkibussin nokka on kääntynyt rannikolta kohti vuorenhuippuja ja ennen mäntymetsämaisemiin nousua on hyvä viettää pientä siestaa.

Kollegani Olgan avatessa sanaisen arkkunsa, ja matkan jatkuessa yhä ylemmäs vuorille bussissa aletaan heräillä. Tutustumme Olgan johdolla Kanariansaarten historiaan. Vuorenrinteiden luola-asuntoja ihaillessa on helppo kuvitella saarella asuneet alkuasukkaat päivittäisissä puuhissaan ja kulkemassa rinteeltä toiselle seipäiden avulla itseään eteenpäin heilautellen.

Ohitamme saaren korkeimman huipun Pico de las Nievesin ja suuntaamme Los Pinos de Galdarin näköalapaikalle toiveissa nähdä vuorenrinteeseen aikoinaan vulkaanisen toiminnan seurauksena muodostunut kraateri. Tällä kertaa kuitenkin pilvet ehtivät edellemme ja maisema näköalapaikalta on kuin valkoista vaahtoa.

San Mateon markkinat ovat must

Laskeutuessamme pikkuhiljaa takaisin kohti Las Palmasia nautimme vielä kahvikupposet ja virkistävän kirpeät appelsiinituoremehut San Mateon kylässä, joka on kuuluisa markkinoistaan. Keskiviikkoisin markkinahallissa on myynnissä kaikkea mahdollista, hedelmistä ja vihanneksista tuoreeseen kalaan ja kukkasiin. Monet paikalliset pitävät San Mateon markkinoita niinä ainoina oikeina markkinoina Gran Canarialla.

O

Lumoava pohjoinen -retkellä oppii miten rommia valmistetaan.

Moni retkeläisistä sanoo, että mielikuva Gran Canariasta on saanut ihan uusia ulottuvuuksia. Ei Gran Canariaa turhaan kutsuta mantereeksi pienoiskoossa.

 

Sari Kettunen/Aurinkomatkojen opas, Gran Canaria

aurinkomatkat-logo

Kanarialle tammikuussa alkaen 295 €/aikuinen