5 x sporttinen Gran Canaria

Gran Canarian saari on ykkösvalinta kaikille urheilullista lomakohdetta etsiville. Saarella on ympäri vuoden suotuisa ilmasto, upeat lenkkipolut, mahtavat rantaurheilumahdollisuudet ja uskomattomat vaellusreitit vuorilla. Jos sporttinen reissu on se mitä lomaltasi etsit, tervetuloa Gran Canarialle.

Aurinkomatkojen opas Sari Kettunen listasi viisi Gran Canarian ehdotonta lomalajia!

Surffaus

canteras surf

Gran Canarian pohjoisrantojen surffausaaltoja on kehuttu jopa Havaijin aaltojen vertaiseksi. Las Palmasissa, Canterasin rannan pohjoispäädyssä ei voi välttyä ihailemasta ammattimaisten surffareiden taidonnäytteitä. Aallon nappaaminen näyttää lasten leikiltä, mutta on vaativampaa kuin uskoisi.

Gran Canarialla surffatessa ei tarvitse olla seppä syntyessään, eikä omaa surffi-lautaakaan tarvitse kuljettaa lomalle mukaan. Saaren pohjois-, ja eteläosissa järjestetään surffikursseja aloittelijoille ja edistyneille. Ammattitaitoisen opettajan johdolla opitaan lainelautailun salat rantahietikolla ja sitten siirrytään sopiviin aaltoihin harjoittelemaan surffauksen hienouksia.

Kun uskaltautuu lähtemään aalloille ilman ohjausta, voi surffilaudan vuokrata päiväksi käyttöön, rantojen lukuisista surffikeskuksista.

Juoksu

lenkillä

Mikä voisi olla parempi tapa aloittaa loma-aamu kuin painella menemään Playa del Inglesin rantabulevardia auringonnousussa. Vasemmalla avautuu huikea pudotus merimaisemineen, edessä siintää upea dyynimaisema ja juoksutossun alla hakkaa tasainen asfaltti.

Juostavaa Gran Canarian eteläisten lomakylien rantabulevardilla riittää jopa neljän kilometrin verran, aina San Agustinista Playa del Inglesin dyynien reunamille. Jos haluaa juoksuun lisää haastetta ja vähän erikoisempaa maisemaa, voi juoksua jatkaa dyynien reunaa pitkin joko rannan tuntumassa tai sitten kukkulajuoksuna dyynien ylitse aina Melonerakseen saakka.

Las Palmasissa kaupungin pitkä meren päälle rakennettu rantatie ja Canterasin rannan rantakatu kutsuvat myös juoksijoita.Gran Canarialla järjestetään vuosittain runsain määrin maratoneja, puolimaratoneja ja lyhkäisempiä 10 km juoksuja.

Vaellus

O

Henkilökohtaisesti en keksi parempaa tapaa urheilla Gran Canarialla, kuin vaeltaa vuorilla. Gran Canarian vuoristomaisemissa kulkee kymmenittäin eritasoisia vaellusreittejä.  Saaren pohjoisosissa voi esimerkiksi vaeltaa San Mateon kylästä- Valsequillon kylään. Tämä 12 km mittainen vaellusreitti kulkee pieniä polkuja Gran Canarian ainutlaatuisen kasviston ja maisemien keskellä. Vaellusreitit ovat hyvin merkattuja, mutta jos tuntuu siltä, että haluaa kavereita mukaan vaellukselle, voi toki liittyä myös ohjatun vaellusretken mukaan.

Yksi henkilökohtaisista suosikeistani on vaellus Roque Nublon ympäri. Tämä 6 km mittainen vaellus ei ole kovin vaativa, mutta näkymät ovat upeat. Reitin varrella saa nauttia raikkaasta vuoristoilmasta, Kanarianmäntymetsistä ja kalliokivimaisemista. Jos reittiin haluaa hieman haastetta, kannattaa poiketa vaelluspolulta ja kiivetä ylös Roque Nublolle asti. 80 metriä korkea alkukanarioiden pyhäkivi on näkemisen arvoinen ja ylhäältä kiven juurelta aukeaa huikaisevat maisemat saaren ylitse ja kirkkaana päivänä aina Teneriffan Teidelle saakka.

Rantapelit

rantakäsipallo2

Rantalentis, rantakäsipallo, rantajalkapallo, rantafrisbee, ei ole lajia jota Gran Canarian rannoilla ei voisi harrastaa. Valmiita verkkoja rannoilla ei ole, mutta usein näkee porukoita pelaamassa ja silloin kannattaa vain rohkeasti marssia paikalle ja kysyä saako liittyä peliin mukaan. Tai sitten laittaa palloa läiskien ilman verkkoa, kuten monet paikalliset homman hoitavat.

Marraskuun alussa Playa del Inglesin rannalla pidettiin rantakäsipallon Euroopan-mestaruus osakilpailut.  Tällöin rannalla koettiin melkoista urheilujuhlan huumaa. Joukkueita kilpailuun saapui ympäri Euroopan ja jopa Venäjältä asti.

Kun ranta kelpaa pelialustaksi ammattilaisille, se ei voi olla huono pelialusta meille sunnuntaipelureillekaan. Hikisen pelisession jälkeen on mukava viilentyä Atlantin aalloissa ja nauttia vaikka terveellinen tuorepuristettu appelsiinimehu jossain rannan monista kahviloista.

SUP-lautailu

O

Suomessakin suureen suosioon noussutta trendikästä Sup-lautailua voi harrastaa myös Gran Canarialla.Lajin nimi tulee sanoista Stand up paddleboarding, eli käytännössä laji on seisten melontaa lajiin suunnitellun surffilaudan päällä.

Las Palmasissa sekä Puerto Ricossa on mahdollista lähteä tutkimaan saaren upeita rantavesiä ja kallioriuttoja suppaillen.  Molemmissa kohteissa järjestetään kursseja aloittelijoille, sekä opastettuja SUP-reissuja jo kokeneemmille suppaajille. Puerto Ricossa rauhaa ja hiljaisuutta vetten päältä hakevat voivat myös ottaa osaa parin tunnin mittaiseen SUP-jooga sessioon.

Sari Kettunen, Aurinkomatkat, Gran Canaria

Alkutalven tarjouksia Kanariansaarille