Lanzarotella viikko on lyhyt aika

Lanzarotella viikko on lyhyt aika

Lanzarote ei ole koolla pilattu, mutta mitä tulee loma-aktiviteetteihin, niin saari päihittää monet isommat ja tunnetummat Kanariansaariin kuuluvat lomakohteet. 

Retki La Graciosan sympaattiselle saarelle

Lanzaroten pohjoispuolella olevista saarista ehdottomasti vierailun arvoinen on La Graciosa, joka on alle seitsemälläsadalla asukkaallaan pienin asutuista Kanariansaarista. Saarelle pääsee Lanzarotelta Orzolan satamasta. La Graciosan puhtaat rannat näyttävät paratiisimaisilta kun turkoosi vesi lainehtii vaaleaa hiekkaa vasten ja kutsuu luokseen rauhoittumaan ja nauttimaan hiljaisuudesta. Koko saaren elämä keskittyy lähinnä pieneen Caleta de Sebon satamaan, jossa on muutama ravintola ja kahvila, sekä pyörävuokraamoita. Pyöräily onkin kätevin tapa kierrellä saarella, sillä tiet ovat päällystämättömiä ja etäisyydet lyhyitä.

LanzD1_0006.jpg_7180Nähtävyyksien bongailua

La Graciosan sympaattiseen saareen voi tutustua Aurinkomatkojen katamaraaniretkellä. Mielenkiintoinen vaihtoehto on myös ”Coast to Coast”retki, joka tarjoaa hieman enemmän vapaa aikaa Graciosan saarella, sekä nähtävyyksiä myös Lanzaroten puolella. Retki vie Lanzaroten kuuluisan taitelija-arkkitehdin suunnittelemaan kaktuspuistoon, sekä näyttelijä Omar Sharifin rakennuttamaan upeaan taloon, joka on osittain rakennettu kallioseinämään sisään. Kuuluisan Lagomarin on Sharif suunnitellut yhdessä Cesar Manriquen kanssa.

Kuvaamaan Fuerteventuralle

Lanzaroten eteläkärjestä Playa Blancasta pääsee Fuerteventuran saarelle n. 45 minuutissa. Idyllinen Corralejon kylä tarjoaa kehuttuja ravintoloita paikallisine herkkuineen. Varsinkin merenelävät vievät kielen mennessään. Fuerteventurana kuuluisat valkohiekkaiset dyynit tarjoavat oivat puitteet kauniille lomakuville. Espanjalaisten keskuudessa kaikki tuntevat saaren sen upeista rannoista, jotka vetävät vertoja melkein Karibian saarille. Fuerteventuran päiväretkiä on saatavilla lähes joka päivä, ja halutessa voi ostaa pelkät menopaluu-lauttaliput paikallisyhtiöiltä Armakselta tai Fred Olsenilta.

shutterstock_91477160_Lanzarote_beach_RF_72970Kalaan Los Lobokselle

Fuerteventuran ja Lanzaroten välissä sijaitsevalle Los Loboksen saarelle on päivittäiset kulkuyhteydet molemmilta saarilta. Siellä voi nauttia patikkapoluista, jopa telttailusta ja saaren ainoasta ravintolasta, joka tarjoaa tuoreiden merenherkkujen lisäksi upeat näköalat. Saari on asumaton, mutta sen rannat suositut kalastajien keskuudessa.

Lanza068.jpg_7244Päivä pyöräillen

Lanzarotella ei tarvita pehmustettuja pyöräilytrikoita tai sporttisia aurinkolaseja, vaan pyörän selkään voi hypätä ihan arkisissa varusteissa! Pyörävuokraamoita on katukuvassa ympäri saarta, ja pyörän voi vuokrata vaikka vain yhdeksi päiväksi. Hyväkuntoista, leveää pyörätietä pitkin voi hurauttaa Puerto Del Carmenista saaren pääkaupunkiin Arrecifeen. Matkalla voi pysähtyä ihailemaan nousevia ja laskevia lentokoneita, sillä reitti kulkee suoraan lentokentän vierestä. Loma-alueille on rakennettu melko mukavasti pyöräkaistoja ja mikä parasta, pyörävuokraan sisältyy aina kypärä ja lukko.

Ehkä toinenkin päivä pyöräillen

Lanzaroten saari kokonaisuudessaan soveltuu hyvin pyöräilyyn, sillä korkeuserot eivät ole merkittäviä ja korkein kohtakin, Peñas del Chache, on vain 670 metriä. Mikäli oma kartanlukutaito epäilyttää, tarjolla on useita ohjattuja pyöräilykierroksia, joiden aikana voi paremmin keskittyä huikeisiin maisemiin! Pyörän selässä kannattaa suunnata esimerkiksi La Gerian alueelle, jossa sijaitsevat maailman ainoat kuoppaviiniviljelmät, jotka luokitellaan jopa ympäristötaiteeksi erikoisuutensa vuoksi. Timanfayan kansallispuiston seesteiset tulivuorimaisemat ovat myös saavutettavissa pyörän selässä.

Segway tasapainoilua

Segwayt ovat vallanneet monia lomakohteita, ja myös Lanzarotella voi viilettää tämän hauskan laitteen kyydissä. Segway- kierroksia oppaiden johdolla on tarjolla Lanzaroten kaikissa lomakohteissa. Segway näyttää erikoiselta ja sen pystyssä pysyminen voi epäilyttää, mutta kerran sen kyytiin noustuaan huomaa, että laite on helppokäyttöinen ja se pysyy hyvin tasapainossa. Ei muuta kuin ajelemaan!

Vaelluskengille käyttöä

Lanza111.jpg_7219

Lanzaroten lomalle on hyvä pakata mukaan tukevat kengät, sillä tulivuorten rinteet houkuttelevat lähemmäksi. Reittejä on merkitty omatoimiretkeilijöille tai vaeltamaan voi lähteä ohjatusti, asiantuntevan paikallisoppaan kanssa. Suosittu vaellusreitti kulkee ylös Corona-tulivuorelle, jonka purkauksesta on kulunut tuhansia vuosia. La Coronan laavavirrat ovat muodostaneet alueelle jännittävää maanalaista luolaverkostoa, johon myös järjestetään opastettuja kierroksia päivittäin.  Vaellusretkiä on erimittaisia, joten jokaiselle varmasti löytyy omaa kuntoa ja mielenkiintoa vastaava reitti.

Lanzarotella riittää tekemistä viikoksi jos toiseksikin, tervetuloa!

Lanzarote, Aurinkomatkojen opas  Sini Haapala

Talven 2015 / 2016 lomat ennakkovaraajan edut.