Kos, saarihyppelijän ja rantaihmisen paratiisi

Kos, saarihyppelijän ja rantaihmisen paratiisi

Kosin satamasta lähtee joka aamu laivoja lähisaarille. Jos haluat lomaltasi enemmän, käy kylässä naapurissa. Kos on osa Dodekanesian saariryhmää, joka saa nimensä pääsaarten lukumäärän (12) mukaan. Pienempiä saaria on 150, joten seikkailtavaa riittää! 

Karun kaunis Kalymnos

Saariryhmän neljänneksi suurimmalle saarelle antavat ilmettä mahtavat kalliot ja satamakaupungin Pothian kapeita kujia reunustavat idylliset värikkäät talot. Saari tunnetaan pesusienen sukelluksesta ja sieltä saa edullisesti Kreikan laadukkaimmat sienet tuliaiseksi. Kalymnos tunnetaan nykyään kiipeilijöiden mekkana.

Rauhallinen Pserimos

Kosia lähimpänä sijaitsee hiljainen, karu Pserimoksen saari. Saaren elämä on rauhallista: yhden kylätien päässä on pieni satamakylä, jossa asuu vain nelisenkymmentä asukasta ympärivuotisesti. Satamassa on suojaisa, matala- ja kirkasvetinen hiekkaranta.

shutterstock_120563845_Greece_kos_sailing_boat_RF_71390Tuliperäinen Nisyros

Nisyroksen tuliperäisellä saarella valkoiset talot tummaa kalliota vasten houkuttelevat kuvaamaan maisemia. Linna, jolta on mahtava näkymä merelle, hallitsee pääkylän Mandrakin maisemaa. Lakkin tulivuoren kraatteri on edelleen toimiva, ja sinne pääsee kävelylle. Nisyros on monen paikallisenkin suosikki.

shutterstock_183263672_Greece_kos_octopus_drying_RF_71410 Kauniiden rantojen Leros

Kalymnoksen pohjoisen naapurin, Leroksen rantaviivaa rikkovat lukuisat lahdet ja poukamat. Sisämaassa hedelmälliset tasangot jäävät vuorijonojen väliin. Venetsialaislinnoitus vartioi edelleen korkealta kukkulaltaan pääkaupunki Agia Marinan vanhoja, kapeakatuisia kortteleita, hohtavan valkoisia taloja ja ihastuttavia uusklassisia kartanoita.

Vuoristoinen Patmos

Patmos on Kreikan pienimpiä asuttuja saaria. Saaren tunnetuin asukas on ollut sinne karkotettu apostoli Johannes. Hänen nimeään kantaa Patmoksen kylän keskuskukkulalle rakennettu bysanttilainen luostari.  Näkemisen arvoisia ovat myös viehättävät, valkoisiksi kalkitut kylät sekä saaren lukuisat kappelit.

Esihistoriallisten elefanttien Tilos

Tällä pienellä saarella on useita muistomerkkejä ja ihania rantoja. Kerrotaan, että ennen ensimmäisten ihmisten saapumista saarta on asuttanut esihistoriallinen elefanttilaji, minkä jäännöksiä on löytynyt luolista. Asutus keskittyy Agios Stefanos -vuoren rinteille. Vuoren huipulla on johanniittaritarien vanhan linnan muurit ja rauniot.

Autoton Symi

Merenjumala Poseidonin vaimon, Syme-nymfin saari uinuu Turkin rannikon tuntumassa. Saaren pääkaupungin talot ovat vanhoja ja sen jyrkille, porrastetuille kaduille ei autoilla ole asiaa. Suurin osa Symistä on vuoristoista, mutta jyrkkien kivirantojen väliin jää myös uimaan houkuttelevia hiekkarantoja. Muutamat puutöistään kuulun saaren asukkaista hankkivat edelleen elantonsa veneenveistäjinä.

shutterstock_78884287_Greece_kos_RF_71422Rakas Rodos

Dodekanesian saarista suurimmalla, reilun sadantuhannen asukkaan Rodoksella, auringonjumala Helioksen saarella riittää nähtävää. Vaikka Rodoksen kolossi, yksi antiikin seitsemästä ihmeestä, loistaakin poissaolollaan, pronssisen peuran vartioima Mandrakin satama on edelleen upean kuvauksellinen. Rodoksen kaupungissa kannattaa suunnistaa lumoavaan, keskiaikaista tunnelmaa huokuvaan vanhaan kaupunkiin. Auringonjumalan saarella on myös useita hiekkarantoja auringonpalvojille.

Miten saarille pääsee

Laivayhtiöt Blue Star Ferries ja Dodekanisos Seaways liikennöivät kesäaikaan säännöllisesti Dodekanesian saariryhmän saarille. Aikataulut, hinnat ja varaukset laivayhtiöiden myyntipisteistä Kosin kävelykeskustan, Psalidin ja Lambin alueilta tai netistä.

Blue Star Ferries ,  Dodekanisos Seaways

 

Kosin rannat kutsuvat auringonpalvojaa

 

Kosin saarella jokaiselle on tarjolla oma lempiranta; on mukulakivi- ja hiekkarantoja, on suuria ranta-alueita monipuolisine palveluineen ja pieniä seesteisiä poukamia. 

TigakiMarmari

Loma-alueidemme päähiekkarannasta on vaikea olla tykkäämättä – sillä noin kymmenen kilometrin hiekalle mahtuu niin monenlaista maisemaa ja tunnelmaa. Voit mennä oman pyyhkeen päälle puun varjoon tai vuokrata aurinkopedin ja -varjon. Rannalla on runsaasti tavernoita ja kahviloita. Lähellä Marmaria, Alikesin suolajärven kohdalla oleva alue, jolla ei ole rantapalveluja, on erityisesti naturistien suosiossa. Rannan myötäisesti on mukava liikkua pyörällä. Sen saat vuokrattua kätevimmin oppaasi kautta.

Paradise Beach 

Saaren länsipäässä, Kefaloksen loma-alueen kupeessa sijaitseva Paradise Beach on yksi saaren suosituimmista ranta-alueista – ja syystä! Yksi valttikorteista on matala ranta, joka soveltuu erityisen hyvin perheen pienimmille ja uimataidottomille. Ranta tunnetaan pehmeästä hiekastaan ja kirkkaasta vedestään.

Oletko muuten aikaisemmin käynyt rannalla, joka kuplii? Rantahiekan alla on vulkaanisia kaasuja, jotka purkautuvat pieninä poreina pitkin rantaa. Lisävauhtia päivään tarjoaa rannan vesiurheilukeskus ja vesikiipeilypuisto. 

shutterstock_111805199_Greece_kos_kastri_island_RF_71402Limnionasin ranta 

Rauhallisten rantojen ystäville saarella on useita pikkupoukamia, joihin moni matkailija ei eksy. Limnionasin ranta Kefaloksen pohjoispuolella on yksi näistä. Rannalle ei pääse julkisella liikenteellä, joten kätevintä on vuokrata auto rantapäivää varten. 

Kosin keskustaranta

Kosin keskustasta sataman kupeesta alkaa suosittu mukulakiviranta, jolla et todellakaan ole yksin. Aurinkopedit ja -varjot ovat yleensä rantatavernoiden ja kahviloiden omistamia. Pääset myös pelailemaan rantalentistä tai harrastamaan vesiurheilua.

Lambi

Lambin ranta-alue on Kosin saaren pohjoiskärjen mukulakiviranta. Ranta on rauhallisemman rantaloman ystävän valinta. Rannalla on monien hotellien asiakkaille oma kaistaleensa ja runsaasti tilaa kaikille.

Kos Tigaki_60404Psalidi

Huvipursisataman kohdalta Kosin keskustasta pois päin alkaa Psalidin pitkä mukulakivinen ranta. Keskustasta tultaessa ensimmäisenä vastaan tulevat pienemmät poukamat paikallisten tavernoiden välissä, joiden jälkeen alkaa pitkä pääranta. Psalidin niemenkärjessä on hyvät vesiurheilumahdollisuudet.

Mastihari ja Kardamena

Mastihari ja Kardamena ovat rantakyliä, joiden alueella lomaa viettää moni eurooppalainen matkailija.

Kefalos

Kosin eteläosassa Kefaloksen kylän alapuolella Kamarin lahdessa on laaja ja rauhallinen mukulakiviranta. Muutama kilometri ennen Kefalosta on edellisellä sivulla mainittu, suosittu hiekkaranta Paradise Beach. Rauhallisempien rantojen ystäville vieressä on mm. Magic Beach.

Kuuma lähde – uniikki, unohtumaton rantakokemus

Kymmenisen kilometriä Kosin keskustasta on Therman kuuma lähde. Karun kaunis kiviranta on kallion suojassa ja rantaveteen sekoittuneena pulppuavat parantavat lähteet. Kesäaikaan rannalla on luonnontilainen allas, jonka rikkipitoinen vesi on 40–50-asteista.

Terveisin Aurinkomatkojen opas Kimmo Kosilta.

Täksi kesäksi ehtii vielä nappaamaan edullisen reissun ihanien saarien ja rantojen lomakohteeseen, Kos 7 vrk alk. 395 € / hlö

aurinkomatkat-logo