Kissa kainalossa Skiathokselle

Kissa kainalossa Skiathokselle

Lähdin kesän kohteeseeni Skiathokselle hieman huolissani omasta ja matkakaverini viihtymisestä. Olisiko Pohjois-Sporadeksen pienimmällä saarella tarjolla lomailijoille, minulle ja nelijalkaiselle ystävälleni tarvittavat peruspalvelut? Mitä voi odottaa puolikkaan postimerkin kokoiselta mäntymetsien peittämältä kukkulalta, joka sijaitsee Aegean meressä, ja jossa on rapiat 6000 asukasta. Miksi runsaat 100 000 lomailijaa tulee saarelle joka kesä yhä uudelleen?

Rantoja jokaiseen makuun

Skiathoksella on 66 rantaa. Jos aikaisemmin yleisin opaskysymys on ollut ”mikä on se paras ruokapaikka”, niin Skiathoksella asiakkaat haluavat tietää ”mikä on se paras ranta”? Yhtä vaikea kysymys kuin parhaan ruokapaikankin rankkaus.

Skiathoksen saarella valttia on rantojen monipuolisuus. Tarjolla on hiekkarantoja ja pikkukivi- ja kalliorantoja, monipuolisia rantapalveluita ja pieniä intiimejä rantapoukamia. Snorklaajille ja vesiurheilusta kiinnostuneille rannat muodostavat helposti saavutettavan menuun, johon en muualla Kreikassa ole törmännyt.

Saari on Kreikka miniatyyrikoossa. Mihinkään ei ole pitkä matka ja puolessa tunnissa pääsee paikallisbussilla Skiathoksen kaupungista saaren ehkä kuuluisimmalle, Koukounariesin pitkälle hiekkarannalle. Sen naapuriin jäävät Banana-rannat, joista toinen on saaren nudistiranta ja toisella Beach Partyt kuuluvat osana kesäöitä.

IMG_8573Lentokoneiden bongailua ja snorklausta

Rauhallisemmista rannoista unelmoiva siirtyy läntiselle rannikolle bussipysäkki 26:lta tai vuokraamalla jeepin tai mönkijän. Matka taittuu hiekkateitä pitkin mäntypuiden varjossa. Saaren tieverkosta suurin osa on edelleen sorateitä. Jotkut rannoista voi saavuttaa ainoastaan veneellä tai retkipaatilla. Näihin lukeutuu Lalarian legendaarinen valkoinen pikkukiviranta. Sen luonnon muovaamaan kivikaareen liittyy uskomuksia, kuten moneen muuhunkin luonnon kummajaiseen.

Saarelaisten suosikkirantoja on jopa Skiathoksen kaupungissa. Bourtzin niemekkeen kärjestä laskeutuu portaat kallioiselle laiturille, josta pääsee syvään veteen uimaan vaikka kuutamoiltoina. Paikka on myös suosittu vihkipaikka. Oma suosikkini on kaupungin Plakesin niemenkärki ja sen sileät, vinot kalliot. Sinne johtaa hieman haasteellinen polku vanhan kaupungin puolelta. Mainio snorklausspotti.

Xanémosin ranta on Skiathoksen lentokentän kiitoradan päässä, ja siellä voi kuvata laskeutuvien ja nousevien lentokoneiden vatsoja auringonoton ja uimisen ohessa.

Vesille on mieli 

Skiathoksella korostuu vahvasti meren läheisyys ja merelle lähtemisen helppous. Vuorolaivat mantereelta Voloksen kaupungista ovat kuin vesillä liikkuvia busseja, jotka peruuttavat Skiathoksen uuden sataman rantakahviloiden syliin.

Huvipursisatamasta lähtee päivän all inclusive purjehdusretkiä ja vanhan sataman lukuisat pienet alukset suuntaavat Skiathoksen rannoille tai vaikkapa Tsougrian saarelle, jonka Beatles-yhtye olisi halunnut ostaa 60-luvulla. Saari kuuluu osaksi Skiathoksen Evangelistrian luostarille, eikä kauppoja tämän vuoksi koskaan syntynyt. Julkkisten halu ostaa oma saari Kreikasta ei siis ole mikään uusi ilmiö.

Pohjois-Sporadeksen sisarussaariin, Skopelokseen ja Alonissokseen, kannattaa tutustua järjestetyllä retkellä. Agios Nikolaoksen laivan retki on hieno kokonaisuus, jossa oppaana toimivat saaret tunteva ja sanavalmis paikallisopas. Saarten aluevesien delfiinit seurailevat retkialusta useasti, erityisesti pilvisellä säällä. Delfiinien uskotaan olevan entisiä merirosvoja ja viininjumala Dionyssoksella oli tarinoiden mukaan sormensa pelissä muodonmuutoksessa. Tottuneelle veneellä liikkuvalle on myös tarjolla vuokrattavia moottoriveneitä esimerkiksi Megali Ammoksen vesiurheilukeskuksessa Miramare-hotellin naapurissa.

Sisarsaaret

Skiat_055.jpg_16441

Skopeloksen saari on sisaruskolmikon maanviljelysvaltaisin saari, jonka ylpeydenaiheita ovat oliivit ja oliiviöljy sekä mantelit, saksanpähkinät, luumut ja niistä valmistetut lusikkamakeat, hillot ja makeiset.

Tarinoiden mukaan saaren ensimmäiset asukkaat olivat viininjumala Dionyssoksen pojat, Peparinthos ja Stafilos, jotka toivat ensimmäisen viiniköynnöksen matkassaan minolaiselta Kreetan saarelta. Skopelos ylpeili viinillään melkein 1900-luvun puoleen väliin asti, mutta nykyään ainoastaan yksi viinintuottaja valmistaa viiniä myyntiin. Viinitarhan punaista voi ostaa Skopeloksen sataman paikallisia tuotteita myyvästä Limonis-puodista.

Kahvila, jossa Pierce Brosnan viihtyi

Saaren erikoisuuksia ovat myös spiraalinmuotoinen juustopiirakka ja bougatsa, joita valmistaa mm. Kafenion Mihaliksen äiti ’mitéra’. Piirakat tulevat pöytään höyryävän kuumina ja ihanan mehukkaina. Pikkukahvilan tunnelmassa viihtyi myös Pierce Brosnan Mamma Mia-elokuvan kuvausreissulla.

Sisarusparven hännänhuippu Alonissos on tuntemattomampi ja näistä kolmesta kreikkalaisin. Saaren 2500 asukkaasta lähes kaikki miespuoliset ovat ainakin osa-aikaisia kalastajia. Saari on kuuluisa kreikkalaisten keskuudessa takuuvarmasti tuoreista merenantimistaan. Patitirin satamakylän tavernat tarjoavat mm. valkolihaista tonnikalaa, joka on saaren erikoisuus. Saari oli 1830 asti merirosvojen tukikohta Aegeanmerellä. Alonissoksen entinen keskuskylä sijaitsi merirosvojen aikaan kukkulan laella. Nyt vanha kylä on herätetty uudelleen henkiin käsityötaiteilijoiden voimin. Kylä on sympaattisen pittoreski ja siellä kuulee hiljaisuuden. Kylän aukion laidalla oleva kahvila tarjoaa aivan ihanaa mintulla maustettua sitruunaista kotilimonadia ja kakkuja. Ehdottomasti käymisen arvoinen.

Vanhaa ja uutta

IMG_8555

Kukkulan rinteille nousseessa labyrinttimaisessa Skiathoksen kaupungissa riittää tutkimista. Eksyminen on ehdoton pakko! Kaupungin vanhin osa vanhan sataman taustalla on edelleen paikallisten ja keskipäivän helteessä köllöttelevien kissojen valtaama. Ainoa mahdollisuus tutustua tähän osaan kaupunkia on kreikkalaisittain voltaillen, eli uinuvasta ilmapiiristä nautiskellen.

Kävelykatu on tärkein ostoskatu ja liikkeet ovat keskittyneet ns. kreikkalaiseen saarimuotiin; tyylikkäitä kevyitä kesävaatteita, ihania sandaaleita ja yksilöllisiä koruja. Sivukaduilla on pieniä käsityötaiteilijoiden puoteja mm. Sandals-puoti, jota pitää taiteilijapariskunta. Valikoimiin kuuluu yksilöllisesti koristeltuja sandaaleita ja uniikkikoruja.

Kreikkalaisia herkkuja

Näin pieneksi saareksi ja kaupungiksi ravintoloiden kirjo on hämmästyttävän runsas. Laatu on tasaista ja hinnat suomalaisille vielä huokeat. Perinteistä kreikkalaista keittiötä arvostavien kannattaa suunnata kävelykatua poispäin satamasta tai pääkirkon lähiympäristöön. Mereneläviä suosiville kaupungin uuden sataman päässä on rypäs lähes vesirajaan rakennettuja paikallisten suosimia tavernoita. Uudemman kreikkalaisen keittiön ykkönen on pääkadun varrella sijaitseva ERGOn, joka järjestää myös muutaman tunnin kokkikouluja. Ravintola myy myös korkealuokkaisia kreikkalaisia tuotteita oliiviöljystä käsintehtyyn makaroniin ’hilópites’.

Noustaessa satamasta vanhaan kaupunkiin, vastassa on tavernoita, jotka ylpeilevät upeilla merinäkymillä kattoterasseineen. Lukuisten ranta-alueiden yhteydessä on tavernoita, jotka eivät jää yhtään huonommalle. Se oman hotellin läheinen rantataverna saattaa olla se paras.

Leipomoista aamupalaksi kreikkalaiseen tyyliin haetaan uunituore juusto- tai pinaattipiiras ja päivällä jäätelönälän yllättäessä voi poiketa sokerileipomoon ostamaan ’pakotínin’ pienen jäätelön. Kesän herkku, jota paikalliset suosivat tuliaislahjana ja silloin niitä ostetaan kiloittain.

Leffaan tähtien alle

IMG_8541

Kevyttä kulttuuriakin on tarjolla. Kesällä pyörii pääkadun ulkoilmaelokuvateatterissa tähtitaivaan alla Mamma Mia-elokuva alkuperäiskielellä muutaman kerran viikossa. Heinäkuun lopulla järjestetään teatteria ja kevyenmusiikin ’Oniro to Kyma’ konsertteja mm. Bourtzin niemekkeen ulkoilmateatterissa.

Yöeläjille kaupungin musiikki- ja drinkkibaarit ovat avoinna pikkutunneille asti ja ulkoilmaklubeille kaupungin laidalle kannattaa suunnata vasta vuorokauden vaihduttua. Skiathoksen maine yökyöpeleiden mekkana (Mykonoksen rinnalla) on ehkä karsinut rauhallisempaa lomaa arvostavia, mutta aivan turhaan, myös rauhaa löytyy.

Minä ja nelijalkainen matkakaverini löysimme Skiathoksen, kumpikin omalla tavallamme. Peruspalvelutkin toimivat. Skiathos kuin myös sisarsaaret palvelevat vieraitaan tuttuun kreikkalaiseen tapaan, vieraistaan kiinnostuneina ja ystävällisen verkkaisesti. Suomalaiselle suorittajalle tervetullut vastapaino. Lomalla on lupa nauttia hetkestä ja pysähtyä vain olemaan.

Suosittelemme lämpimästi. Kesän 2016 Skiathoksen matkat avataan myyntiin 24.9.

aurinkomatkat-logo

Aurinkoterveisin, Maria Widell, Kohdepäällikkö Aurinkomatkat ja Kissaneiti Pavarotti

IMG_8582