Kun tunnelma syttyy Maltan yössä

Kun tunnelma syttyy Maltan yössä

 

Malta on karu saari smaragdinvärisen veden ympäröimänä Välimerellä. Se on ainutlaatuisen kaunis päiväkirkkaudessa, mutta ehdottomasti parhaimmillaan kun pimeä laskeutuu ja lukuisat tunnelmavalot syttyvät. Illassa riittää kiehtovaa ihmeteltävää – tuntuu kuin taialta kun astut kauniina tai komeana ulos lämpimään ilmaan. Lämpö hyväilee ihoa ja ulkomainen yö ihastuttaa. Mitä hienoa voitkaan kokea tänä yönä!

Maltalla vaihtoehtoja on useita ja kaikki ovat mainioita. Paras sinulle riippuu persoonastasi. Haetko rauhaa ja romantiikkaa vai vähän hulinaa pääsi menoksi? Vai molempi parempi – toisena päivänä mennään ja toinen palaudutaan?

Ylitä kaupunkiraja hurmaavasta Sliemasta vilkkaaseen St. Julian’siin

Malta on niin pieni, että on hassua kuinka voit kävellä kaupungista toiseen. Pidemmät askeleet otat Triq it-Torrin rantabulevardilla, joka kulkee osittain veden äärellä ja välillä korkealla muurilla. Sisämaan kautta oikaiset aina nopeammin. Maltan okranväriset, puuparvekkeiset, kukkalautojen istuttamat ja kirkkojen yllättämät kapeat kadut on koettava. Pidä kuitenkin älykartta mukana, sillä kadut mutkittelevat niin epäloogisesti, että välillä eksyy allekirjoittanut, kokenutkin saarella asuja. Turvallista Maltalla on – siitä ei ole huolta – joten eksy rauhassa Slieman sympaattisiin pikkupubeihin. Niitä riittää joka kulmalle ja ne sekä omistajansa ovat aivan ihania. Lue Slieman pubeista tästä.

Myös Slieman ja St. Julian’sin rajalla oleva Balluta Bay on hurmaava. Ota aperitiivi Ballutan aukiolla ja jatka matkaa kohti seuraavan poukaman, Spinola Bayn, Love-monumenttia. Love lukee väärinpäin, koska veden heijastuksen ajateltiin kääntävän tekstin oikeinpäin. Maltalainen virhearvio – ”mela” sanoi maltalainen ja heitti visionsa väreilevään veteen.

Paceville – liiankin rajuun juhlimiseen

Jos jatkat Spinolan ravintoloita ylemmäs St. Julian’siin ja läpi desibelivallin aina Pacevillen ytimeen, peto on irti. PV on oikeille bile-eläimille, ahtaita portaita molemmin puolin rakennettu yöviihteen keskus. Aika nuorta ja lyhyttä hameenhelmaahan siellä näkee, mutta hyppää sekaan jos mahdat ja mahdut! Pidä kuitenkin huoli puhelimesta ja muusta irtaimistosta – sama täydessä bussissa.

Valletta on viehkeään illanviettoon

Valletta alkaa ottaa roolia illanvietossa. Sesongin ulkopuolella pääkaupunki on kuin nukkuneen rukous, mutta kesän saapuessa kaupunkiin saapuu myös eloa. Lisäksi se fakta, että Valletta edustaa Euroopan kulttuurikapitaalina tulevana vuonna 2018, on kääntänyt katseet kasvuun, kysyntään ja tarjontaan. Vallettan kujilla on ihana kävellä ja etsiä tunnelmallista livemusiikkia, piskuinen jakkarabaari tai mennä Vallettan Waterfrontin ravintoloiden seinustamalle minibulevardille näyttäytymään.

Selvitä ja varaa dinneripaikkasi etukäteen – Maltalla huonolle ruokakokemukselle ei kannata antaa siimaa. Vaikka kuvittelisi että meren ympäröimällä saarella kaikki on hyvää, silti esimerkiksi juuri kalapaikat täytyy tietää!

Pienenä tärppinä syyslomalla Maltalle suuntaavalle: Vallettan läheisessä Birgussa (tunnetaan myös nimellä Vittoriosa) järjestetään lokakuun toinen viikonloppu valonjuhla, jolloin koko pikkukaupunki on pelkästään kynttilöiden valaisema.

Mdina – astu keskiajan henkeen

Maltalainen ystäväni on kertoillut minulle, että Maltan entisessä pääkaupungissa Mdinassa kummittelee, enkä ihmettelisi! Mdina on kokemus. On kuin astuisi keskiaikaan, kun kävelee pienen kaupungin muurien edustalla seisoskelevien hevoskärryjen ohi sisään kohteeseen. Tämä korkeiden kiviseinämien suojaama, vaikeasti lausuttava kaupunki on todellakin ollut joskus kohde. Maltaa ja Mdinaa on pommitettu olan takaa ja siksi pääkaupunki rakennettiinkin aikanaan saaren korkeimmille tähystyspaikoille.

Mdina on niin vaikuttava, että siellä on kuvattu paljon myös elokuvia. Muun muassa Russell Crowen Gladiaattorin kuuluisa taistelukohtaus on käyty Mdinan katedraalin edustalla. Maltalaiset ritaritpa täällä ovat aikoinaan oikeastikin astelleet ja kyyhkyt sujahdelleet kuhertelemaan kivilohkojen rakoihin. Kaiken voi kuvitella silmissään, sillä historian havina on niin vahvasti läsnä.

Mene tunti-pari ennen auringonlaskua. Kiertele ensin kapeita kujia ja käy sitten muureilla ihailemassa koko Maltalle avautuvaa näkymää: katso kun päivä laskeutuu ja yön tunnelmavalaistus syttyy koko saaren ylle. Tämän jälkeen suuntaa herkulliselle illalliselle johonkin hiljaisen kaupungin hienoista mutta sopuhintaisista ravintoloista.

The Strand ja Manolo Islandin Funky Monkey – mölystä apinaan!

Slieman Strandissa istuvat maltalaisten bilepäivänä, eli sunnuntai-iltapäivänä, paikallinen kerma ja jatkuvasti jalkapallofanit. Futisfanaatikko-Maltalla jakaannutaan tasaisesti Englannin ja Italian leireihin – viimeisimmän, eli brittihallinnon, historia vaikuttaa ja Italiaa pidetään roolimalli-isoveljenä. Vieriviereen rakennetuissa ravinteleissa on häppärin (happy hour, kaksi drinkkiä yhden hinnalla, on yleensä neljästä seitsemään) yltyessä melua kerrakseen. Jos haet jotain vaihtoehtoista on miltei vastapäisellä Manoel Islandilla rento Funky Monkey erilaisine teemailtoineen viikonloppuiltojen viettoon.

Whattawowworldin ravintolasuosituksetJos olet yhtään kulinarismiin kallellaan, Maltalla täytyy tietää missä syö, koska tosi hyviä ja tosi huono ja ravintoloita on samassa suhteessa. Tässä seitsemän syntisen hyvää suositustani:

Suussa sulavaa sushia: Club Sushi
Aasialaista rennon tyylikkäästi: KuYa & co.
Kalaa kalastajakylässä: Tartarun
Katupaikka erinomaisella kebabilla/falafelilla: Kebab Ji
Intialaista intialaishuumorin kera: Emperor of India
Kiviuunipizzaa Vallettan skyline -maisemalla: La Cucina del Sole
Kun taikamatolla taikamakuihin lentäisi: Ali Baba

Tunnelmallista yötä Maltan matkaajille!
Teksti: Henna Rinnekangas, Kuvat: Antti Kareinen

Kirjoittajasta:

Kirjoittaja on Whattawowworld-matkablogin seikkailija ja freelancer matkatoimittaja. Hän on asunut Maltalla viisi vuotta ja kääntänyt saaren kivet ylös, alas ja ympäri. Lue lisää Malta- ja muita matkajuttuja Whattawowworldissa.

Aurinkomatkojen Maltan lomalle täältä