Havanna paikalliseen tapaan

Havanna paikalliseen tapaan

Kuuba, Karibian kaunotar, tarjoaa valkeita hiekkarantoja, rouheaa romantiikkaa ja mielenkiintoista historiaa. Yksi haluaa matkustaa maahan nyt, kun menneen maailman henki vielä leijuu Havannan yllä. Toinen, jolle Kuuba on jo tuttu, haluaa matkustaa maahan nähdäkseen mitä uutta Kuuba tänä päivänä tarjoaa. Kolmas lomaa suunnitteleva empii historian ja viihteen suhdetta, mitä Havanna tarjoaa nuorille? Aurinkomatkojen asiakaspalvelussa työskennellyt Villehart Qvickström kuuluu ensin mainittuun joukkoon, ja kertoo matkastaan näin.

Viva la Cuba!

”Vuosi sitten halusin lähteä Kuubaan, ennen kuin maa muuttuu Yhdysvaltojen kauppasaarron purkamisen seurauksena. Ja hyvä kun lähdin, matkaa on ilo muistella. Ota mukava asento, purista itsellesi tuoreista mangoista mehua ja laita soimaan vaikka Buena Vista Social Clubin kappale ”Chan Chan” ja lähdetään  yhdessä Kuubaan!

Havannan pääteatteria, La Habanaa vastapäätä komeilee rivi amerikanrautoja, paikallisia takseja. Näiltä kulmilta, Parque Centralin läheisyydestä, on hyvä lähteä tutustumaan Habana Viejan, eli vanhan Havannan eläviin ja arkkitehtuurillisesti sävähdyttäviin katuihin.

Havannan värikkäillä kaduilla voi heittäytyä vapaasti rytmin vietäväksi, jos kuulee hyvän salsabiisin viereisestä ravintolasta tai mukaansa tempaavaa Reggaetonia kadunvarteen pysähtyneestä autosta. Ympärille katsoessasi huomaat todennäköisesti, että joku toinenkin jammailee biisin tahtiin ja näyttää sinulle iloisesti peukkua.

Suosi paikallisia ruokiapizzeriaHavannassa kannattaa testata paikallisten pyörittämiä Paladareja, joista saa (paikasta riippuen) kuubalaista kotiruokaa tai pizzaa sekä raikkaita tuorepuristettuja mehuja. Valuuttana käyvät paikalliset pesot tai sitten turistien peso convertiblet. Los reyes del potaje– nimistä paikkaa voin suositella, maukasta ruokaa ja vieraanvaraista palvelua! Pizza con queso y zumo de mango (juustopizzaa ja mangomehua) hintaan 20 peso nacionalia (CUP) = 0,8 peso convertible (CUC).

Kuubalainen kotiruoka on hyvää! Seuralaiseksi kannattaa tilata ”Jugo de Naranjaa”, paikallisesti tuotettu limu nimittäin virkistää kivasti tropiikissa. Kuvan aterioiden hinnat vaihtelevat 1cuc-7cuc välillä.
hvannalainen-paladarKuvassa ylhäältä alas 1. Paistettua kananmunaa riisillä, pavuilla ja salaatilla/juureksilla. 2. Katkarapukastike samoilla lisukkeilla ja jälkiruuaksi friteerattuja banaaneja(Los Reyes del Potaje –ravintolasta). 3. Possun pihviä riisillä ja juureksilla sekä papukeitolla. Qué buena!

Iisiä biitsillä

Kun vatsaa on hemmoteltu Havannalaisissa keittiöissä, kannattaa suunnatta ottamaan iisiä Karibian mielettömille biitseille!taksi

playa_boca_ciegaVoin ehdottomasti suositella Playa de Boca Ciegan rantaa! Valkoista pulverihiekkaa ja kristallinkirkasta vettä silmin kantamattomiin, siellä reissaajan sielu lepää. Mestoille pääsee kätevästi paikallisbussilla numero 400, joka lähtee Havannan keskustasta, tai sitten taksilla (summa kuskin kanssa kannattaa sopia ennakkoon).playa-boca-ciega2Musavehkeiden kotiin unohtuessa – no hätä, kännykän radioista voi kuunnella vaikka Floridan radiokanavia, kuuluvuus rannalta näyttää kantavan ainakin Key Westiin.

Tähti Kuuban yössä

Sopivan fiilistelyn ja rentoutumisen jälkeen voi huitaista hotellin kautta Kuuban yöelämän sykkeeseen.fabrica_de_arte_cubanoFabrica de Arte Cubano is the place to be. Vanhaan voimalaitokseen perustettu taiteellinen projekti säväyttää live-artisteineen ja taidegallerioineen. Tämä paikka on säihkyvä tähti Kuuban yössä! Paikalle pääsee helpoiten taksilla ja kotiin voi tulla yöbussilla, jos espanjankieli taittuu.

Reissusta jäi mieleen monta hyvää hetkeä. Olin Alejandro de Humboldtin kansallispuistossa trekkaamassa ja löysin mangopuun, nappasin puusta hedelmän ja söin ensimmäistä kertaa itse poimimani Mangon – kun elämä tarjoaa mahdollisuuden, tartu siihen! Kyydit vanhoilla Amerikanraudoilla läpi Havannan katujen Reggaetonin pauhatessa täysiä taustalla jäivät pysyvästi mieleen, samoin värikkäät kadut ja ystävälliset ihmiset.En myöskään unohda Fruta Bombaa (Papaijaa) ja siitä tehtyä tuoremehua.

Enkä sitä, että aina oli lupa heittäytyä salsan tai rumban rytmeihin. Disfrutar de Cuba! – Villehart Qvickstöm